Obavijesti

News

Komentari 124

Sanader se oporavio: Nastavlja se suđenje za slučaj Fimi Media

Sanader se oporavio: Nastavlja se suđenje za slučaj Fimi Media
1

Medicinski vještak utvrdio je da se Sanader oporavio nakon operacije karcinoma prostate i da je sposoban pratiti raspravu. Za 24. siječnja zakazan je nastavak suđenja

VIDEO

Medicinski vještak utvrdio je da se bivši premijer Ivo Sanader oporavio nakon operacije karcinoma prostate i da je sposoban pratiti raspravu pa je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Irena Kvaternik za 24. siječnja zakazala nastavak suđenja u Fimi mediji.

Podsjećamo, zbog Sanaderove bolesti ponovljeno suđenje u predmetu Fimi media odgođeno je sredinom rujna, kada je njegova obrana zatražila prekid do daljnjega. Sanader je u listopadu operiran, a nakon oporavka spreman je za nastavak suđenja.

U slučaju Fimi media, Sanader je optužen da je organizirao zločinačku skupinu i osmislio način za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz državnih i javnih poduzeća u crni fond HDZ-a i u svoj i džepove suosumnjičenika. Uz Sanadera optuženi su HDZ, bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije Fimi media Nevenka Jurak te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Suđenje je počelo ponovno u lipnju 2016. nakon što je Vrhovni sud srušio nepravomoćnu presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. HDZ je bio kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević s godinu i pol, a Nevenka Jurak s dvije godine zatvora i oduzimanjem 2,5 milijuna kuna koristi. Uvjetnu kaznu dobio je jedino Maček koji se jedini nije žalio na presudu. U novom postupku svi optuženici tvrde da nisu krivi. 

Sanadera 20. veljače očekuje i nastavak suđenja u Planinskoj. Predsjednica sudskog vijeća ostaje Jasna Smiljanić, a novi članovi sudskog vijeća su sutkinje Jasna Pavičić i Sonja Brešković Balent. U ovom predmetu objave presude trebala je biti 13. travnja 2016. No predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić tada je ustvrdila kako nisu ostvareni svi zakonski uvjeti za izricanje presude kratko pojasnivši da postoje dvije verzije građevinsko-financijskog vještačenja. Dodala je da sam sud nije dovoljno stručno potkovan da bi razjasnio koja je od tih verzija točna pa je stoga naložio novo kombinirano financijsko-građevinsko vještačenje. Vještačenje je odavno dovršeno pa bi u ovom predmetu, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, nepravomoćna presuda mogla biti već u proljeće.

Podsjećamo, u slučaju Planinska Sanader je optužen da je primio 17 milijuna kuna "provizije" nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru odnio novac u kutiji za hrenovke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...