Obavijesti

News

Komentari 248

'Gay pride' u Sarajevu: 'Želimo reći da postojimo, jednaki smo'

'Gay pride' u Sarajevu: 'Želimo reći da postojimo, jednaki smo'
4

Uz skandiranja "Grad je naš" i "Ovo je ponos" sudionici su prošli trasom dužine oko dva kilometra, od Vječne vatre putem Titove ulice do Trga BiH

VIDEO

U Sarajevu je danas održana prva Povorka ponosa pripadnika LGBT+ zajednice u Bosni i Hercegovini. Sudionici su pristigli cijele zemlje, ali i regije. Na ulicama je bio velik broj pripadnika sigurnosti. 

Sudionici Povorke nosili su transparente, zastave, ozvučenje, instrumente...Sve je bilo u znaku duginih boja - simbola zajednice LGBT+. 

>>>Pratite tijek događanja:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

13.27  - U povorci je, prema posljednjim informacijama, bilo oko 3000 ljudi.

13.15 - Uz skandiranja "Grad je naš" i "Ovo je ponos" sudionici su prošli trasom dužine oko dva kilometra, od Vječne vatre putem Titove ulice do Trga BiH.

12.27 - Ja imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo  kako bi poručili da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki, rekla je za Klix Mia iz Sarajeva.

12.17 - Na čelu kolone su brojne parole, među kojima su "Otpor", "Ja BiH slobodu", "Više volim nego što se bojim", "Žena, lezbejka, kraljica", "Refugees welcome". Najveći transparent je onaj s natpisom "Solidarnost".

12.11 - Dio stanovnika Titove ulice maše s prozora i pozdravlja sudionike povorke.

12.08 - Šetnja protječe mirno i bez incidenata. U koloni su brojne osobe iz javnog života, a među njima su i akademski radnici, političari i strani dužnosnici u BiH.

12.00 - Povorka je krenula. Kako javlja Klix, sudionika je više od 1000. Cijeli događaj osigurava 1100 policajaca. 

11.55 - Prema prvim procjenama policije i organizatora na prvoj povorci ponosa u Bosni i Hercegovini sudjelovat će više od 500 ljudi.

11.15 - Ulice koje vode do Titove, glavne sarajevske ulice, blokirane su autobusima. Kako javlja Klix, policajci zajedno sa psima za otkrivanje eksplozivnih sredstava vrše pregled kako bi osigurali rutu kojom će se kretati sudionici povorke. Provjeravaju svaki dio ulice, od uličnih lončanica, šahtova, ugostiteljskih objekata i drugih lokacija. Detaljno se pregledaju i sve medijske ekipe koje će pratiti današnji događaj.

Povorka ponosa, odnosno šetnja od Vječne vatre, ulicom Maršala Tita, do Trga BiH, planirana je od 12 do 14 sati.

'Licemjerni gadovi'

Ljudi koji se protive prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa okupili su se na Ciglanama u Sarajevu kako bi se, kako su kazali, mirno i dostojanstveno borili protiv nemorala i devijacija u društvu.

Neki od natpisa na njihovim transparentima glase: "Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu", "Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji", "Levati, u svoja četiri zida", "Ne budi Derpe, drži do sebe", "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok"...

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na Mehremića trgu s transparentima, a tijekom šetnje do Alipašine džamije uzvikivali su: "Tekbir, Allahu ekber!", javlja Avaz.

Pokretanje videa...

00:28
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a