Obavijesti

News

Komentari 5

Šarec novi slovenski premijer: Parlament je potvrdio vladu

Šarec novi slovenski premijer: Parlament je potvrdio vladu
1

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer...

VIDEO

Slovenski parlament u četvrtak je na izvanrednoj sjednici s 45 glasova za i 34 protiv potvrdio novu koalicijsku vladu Marjana Šareca, koja će djelovati kao manjinska uz potporu krajnje ljevice.

Marjan Šarec, diplomirani glumac koji je do sada imao iskustva samo u lokalnoj politici kao gradonačelnik općine Kamnik, kao 40-godišnjak do sada je najmlađi premijer u povijesti samostalne Slovenije.

Njegovu vladu sastavlja 5 stranaka ljevice i liberalnog centra i formalno je manjinska, no potporu u parlamentu temeljem posebnog protokola o suradnji osigurava im devet glasova stranke Ljevica (L) koja se  večeras suzdržala od glasovanja prilikom potvrde ministarske liste.

U novoj vladi sudjeluju i stranke iz prijašnje vlade Mire Cerara koji je potvrđen za novog ministra vanjskih poslova.
Šarec je prije glasovanja u parlamentu kazao da je glavni prioritet njegove vlade sređivanje stanja u javnom zdravstvu, te da poziva na konstruktivnost i odgovorno djelovanje svih resora.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši premijer Janez Janša čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) na izborima početkom lipnja osvojila najviše glasova, ali nije uspjela steći parlamentarnu većinu, kazao je u raspravi pred zastupnicima i novom vladom da je legitimnost Šarecove vlade dvojbena, dok su zastupnici njegove stranke kazali da novu vladu sastavlja "neuštimani sekstet" u kojemu će svoje stavove nametati ekstremno lijeva stranka Ljevica (L) iako ona formalno nije dio koalicije i u vladi nema ministara.

Službena primopredaja dužnosti između starog i novog premijera predviđena je za petak, kad će doći i do promjena u ministarstvu vanjskih poslova koje od Karla Erjavca preuzima Cerar.

Analitičari navode da u vanjskoj politici nove slovenske vlade ne treba očekivati većih promjena, a Cerar je već potvrdio da će u odnosima s Hrvatskom inzistirati na provedbi arbitražnog rješenja koje Hrvatska ne priznaje, no da istodobno ostaje otvoren za dijalog i za dobrosusjedske odnose.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a