Obavijesti

News

Komentari 8

Sastanak Plenković i Sun za jaču suradnju Hrvatske i Kine

Sastanak Plenković i Sun za jaču suradnju Hrvatske i  Kine
1

Plenković i Sun razgovarali su i o pripremama sastanka na vrhu Kine i 16 država srednje i istočne Europe (Kina+16), koji će se održati na proljeće u Dubrovniku

VIDEO

Hrvatski premijer Andrej Plenković i Sun Chunlan, potpredsjednica Državnoga vijeća Kine susreli su se u petak u Zagrebu i založili se za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Kine te posebice za rast hrvatskog izvoza u Kinu i kineskih ulaganja u Hrvatsku, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Plenković je istaknuo važnost jačanja bilateralne suradnje, koja je dobila novi zamah nakon odabira kineske kompanije CRBC u projektu izgradnje Pelješkog mosta, kao i u nedavnom početku radova na gradnji vjetroparka Senj, u koji kineska kompanija Norinco ulaže 160 milijuna eura, što je najveća kineska investicija u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Plenković i Sun razgovarali su i o pripremama sastanka na vrhu Kine i 16 država srednje i istočne Europe (Kina+16), koji će se održati na proljeće u Dubrovniku, neposredno nakon bilateralnog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj.

Založili su se za snažniju suradnju na području gospodarstva i trgovinske razmjene, koja danas predstavlja oko milijardu dolara, a u kontekstu nedavnog prvog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju na kojem je sudjelovao Plenković i na kojem je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na veći uvoz u Kinu, poseban naglasak je stavljen na daljnji rast hrvatskog izvoza u Kinu te rast kineskih ulaganja u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Plenković i Sun su pozitivnim ocijenili veliki rast dolazaka kineskih turista u Hrvatskoj, kojih će ove godine biti oko 250 tisuća te izrazili zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa u obrazovanju i zdravstvu s obzirom na to da su potpisani Program suradnje na području obrazovanja za razdoblje 2018–2022, kao i Plan suradnje u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018–2020.

Pejčinović Burić se sastala se s potpredsjednicom kineskog Državnog vijeća

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak s potpredsjednicom kineskog Državnog vijeća Sun Chunlan koja boravi u posjetu Hrvatskoj, priopćilo je ministarstvo.

Posjet kineske dužnosnice nastavak je snažne dinamike političkog dijaloga dviju država i doprinos daljnjoj konkretnoj suradnji u područjima od zajedničkog interesa.

Obje strane izrazile su  želju za daljnjim jačanjem bilateralnih odnosa u područjima kulture, turizma, sporta, obrazovanja i zdravstva.
 
Pejčinović Burić je naglasila važnost domaćinstva summita Kina+16 u travnju sljedeće godine, a dodatni zamah odnosima s Kinom dat će godina kulture i turizma 2019., za čije obilježavanje se pripremaju projekti u Hrvatskoj i Kini, stoji u priopćenju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...