Stožer: Naravno da se nismo dogovorili jer Vlada krši zakon | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 495

Stožer: Naravno da se nismo dogovorili jer Vlada krši zakon

Stožer: Naravno da se nismo dogovorili jer Vlada krši zakon
17

Popis stanovništva je falsifciran, a po tom popisu se zakon provodi. Nema političke volje da se ta situacija riješi, rekao je Tomislav Josić nakon završetka sastanka

VIDEO

Naravno da se ništa nismo mogli dogovoriti jer Vlada krši zakon, iako oni govore da ga provode. Popis stanovništva je falsifciran, a po tom popisu se zakon provodi. Nema političke volje da se ta situacija riješi -  rekao je šef Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić nakon završetka sastanka u Vladi koji je trajao oko dva i pol sata. 

Na pitanje što dalje samo je ponavljao - vidjet ćemo. 

- Slijedit ćemo druga pravna sredstva - rekao je, ali nije otkrio hoće li krenuti sa skupljanjem potpisa za referendum. Rekao je kako s članovima Vlade zasad nisu dogovorili novi sastanak, a hoće li do njega uskoro doći ne zna. 

Na pitanje o čemu su sa vladajućima razgovarali dva i pol sata kratko je odgovrio da su razgovarali o cjelokupnoj situaciji u Vukovaru. Stožer je za utorak najavio konferenciju za medije.

'Vukovarci teško uočavaju razliku između Zakona i onoga što ti srce kaže'

Ministar Predrag Matić rekao je kako su imali dosta dobar razgovor. 

- Ne postigne se uvijek željeno rješenje, ali malo smo se primaknuli. Vukovarcima, a i ja sam sam Vukovarac, je teško uočiti razliku između Zakona i onoga što ti srce kaže. Zakon se mora poštivati - rekao je Matić. Ipak, ne radi se samo o onome što ti srce kaže jer iz Stožera smatraju da je popis stanovništva falsificiran i da su prekršeni 8. i 16. članak Ustava.

- Dobro da ste me to pitali jer u Hrvatskoj postoje zakoni koji se mogu tumačiti i ovako i onako. Ovo je jedan od takvih zakona koji stvara razdor među ljudima -  rekao je Matić. 

- Njima izgleda kao poraz ako ne bude ono što su zacrtali, ali u politici to nije tako. Nakon dva i pol sata razgovora ipak smo se primaknuli i to je nešto - nastavio je Matić i dodao kako je premijer odgovorio Vukovarcima da se Zakon provodi prema međunarodnim standardima, ali da druge članice EU nisu imale ratno iskustvo, ni ovakve situacije. 

Matić je odgovorio i na najave Vukovaraca kako će članovi ove Vlade biti nepoželjni na dan sjećanja u Vukovaru te rekao da njemu koji je branitelj i koji je mjeseca proveo u srpskim logorima nitko ne može zabraniti dolazak u Vukovar.

- U Vladi sjedi trećina branitelja, a trećina onih iz prošle Vlade je u Remetincu. Ti su bili poželjni u Vukovaru, a branitelji nisu poželjni. Ne postoji ulaznica za Vukovar - rekao je.

Sabo: Stožer želi potpuno uklanjanje ploča

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo rekao je kako je grad Vukovar s braniteljima dogovorio protokol za Dan sjećanja te kako su pronašli kompromisna rješenja prijedloga statuta o kojem će gradski vijećnici moći glasovati 4. studenog.

Rješenje se, kaže, odnosi na to da dvojezični natpisi ostanu samo na državnim institucijama. Sabo je rekao kako u Stožeru imaju taj prijedlog, ali da oni ne žele ni to nego potpuno uklanjanje dvojezičnih natpisa. 

Sastanak počeo u podne, Vukovarci premijeru ponudili ultimatum

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i premijer Zoran Milanović sastali su se u ponedjeljak u 12 sati u zgradi Vlade kako bi ponovno raspravili problem dvojezičnosti u Vukovaru. Iz Stožera su u nedjelju istaknuli kako su spremni za novi sastanak, ali da će premijeru dati ultimatum - ili će skinuti ploče ili će Vukovarci zatražiti referendum

S premijerom su na sastanku Tomislav Josić, Vlado Iljkić, Snježana Patko i Željko Maršić iz Stožera za obranu Vukovara. U zgradu Vlade stigli su još Fred Matić, Bojan Glavašević, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, šef Udruge specijalaca policije Josip Klemm i predsjednik zbora gardijskih brigada Ilija Vučemilović Šimunović.

Sudionike sastanka pred ulazom je dočekalo nekoliko aktivista koji su sa sobom donijeli hrvatsku zastavu i transparent s natpisom 'Vukovar grad heroja i stradanja. Bez ćirilice.'. 

>>> Iljkić: Referendum je u poodmakloj fazi, više ga nitko ne može spriječiti

Podsjetimo, premijer i izaslanstvo Stožera su se prvi put sastali 17. listopada u Vukovaru, te su nakon četverosatnog sastanaka dogovorili da dvojezične ploče policija više neće čuvati. 

Inače, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara traži moratorij na postavljanje ploča, sređivanje popisa stanovništva u Vukovaru i proglašavanje grada mjestom od posebnog pijeteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 495

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.