Saudijski princ: 'Ja nisam ni Gandhi, ni Mandela, bogat sam' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 43

Saudijski princ: 'Ja nisam ni Gandhi, ni Mandela, bogat sam'

Saudijski princ: 'Ja nisam ni Gandhi, ni Mandela, bogat sam'
15

U TV emisiji '60 minuta nedjeljom', koja se prikazuje na postaji CBS, odgovorio je na niz pitanja o tome kako gleda na ulogu Islama, na ženska prava, zatvaranje desetina saudijskih prinčeva i o svom bogatstvu

VIDEO

Moćni nasljednik krune Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman od ponedjeljka je u posjeti Americi tijekom kojeg će se susresti s predsjednikom Donaldom Trumpom i obići niz američkih gradova. Cilj njegovog posjeta je pridobiti američke ulagače koji bi mu trebali pomoći u provedbi ekonomskih i društvenih reformi koje počeo provoditi u svojoj zemlji. U TV emisiji '60 minuta nedjeljom', koja se prikazuje na postaji CBS, odgovorio je na niz pitanja o tome kako gleda na ulogu Islama, na ženska prava, zatvaranje desetina saudijskih prinčeva i o svom bogatstvu.

FILE PHOTO: Saudi Arabia

Evo njegovih odgovora:

O Islamu

Rekao je da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji dominantna ultrakonzervativna interpretacija Islama koje je držalo na distanci nemuslimansko stanovništvo, oduzelo ženama osnovna ljudska prava i ograničavalo društveni život zabranjujući kina, kazališta i slušanje glazbe.  

- Bili smo žrtve, naročito moja generacija koja je zbog toga najviše propatila, rekao je o snažnom valu konzervativizma koji je zahvatio zemlju 1979. godine. U lipnju prošle godine on prvi je put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširenje zabavnog života.

O ženskim pravima

Na pitanje jesu li žene ravnopravne s muškarcima, princ Muhammed je odgovorio:

- Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike.  

S njegovim dolaskom na vlast prestalo se sa strogim pravilima o odijevanju za žene, povećala se njihov udio u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na reguliranju izjednačavanja plaća muškarcima i ženama. Ipak, žene u Saudijskoj Arabiji podvrgnute su tzv. zakonu o starateljstvu koji muškim članovima obitelji daje pravo da kontroliraju sve aspekte njihovog života, kao što je davanje dopuštenja da putuju u inozemstvo ili da se podvrgnu određenim medicinskim zahvatima.  

The Crown Prince of Saudi Arabia Mohammed bin Salman arrives at Lambeth Palace, London

O zatvaranju prinčeva

Princ Muhamed branio je svoju odluku o zatvaranju više od 380 saudijskih prinčeva, biznismena i bivših ministara u vladi, koje je držao u kućnom pritvoru u Ritz-Carltonu.  

- Ono što radimo u Saudijskoj Arabiji je ekstremno važno i potrebno. Sve što smo učinili bilo je u skladu s važećim zakonima, rekao je o uhićenjima. 

Rodbina i prijatelji pritvorenika tvrde da su prinčevi i visokorangirani bivši vladini dužnosnici i biznismeni bili psihički i fizički zlostavljani kako bi pristali na vladine zahtjeve. Jedan od njih je i preminuo, a na tijelu su bili vidljivi tragovi zlostavljanja, što je vlada Saudijske Arabije opovrgnula.

Saudi Arabia

O svom bogatstvu

Kritičari mu zamjeraju da enormno troši vlastiti novac dok istovremeno propovijeda fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze. U samo nekoliko posljednjih godina, princ Mohammed kupio je superjahtu za 500.000.000 dolara, francuski dvorac za više od 300.000.000 dolara i umjetničku sliku za 450.000.000 dolara.

- Što se tiče mojih privatnih troškova - da ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandhi, ni Nelson Mandela.

Postat će kralj Princ

Mohammed nasljednik je kraljevske krune i postat će kralj kad umre njegov otac, kralj Salman. Teoretski Mohammed bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina.  

- Ako će sve ići normalnim tijekom, to se očekuje, rekao je princ, a prenosi The New York Times.

Izvor: Express.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 43

VIDEO

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru
NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM

FOTO Gužva je od Lučkog do Zadra. Pogledajte kako izgleda vožnja po autocesti prema moru

Veća je gustoća prometa na pojedinim dionicama autocesta, prilazima turističkim središtima duž jadranske obale, cestama u Istri, pojedinim graničnim prijelazima te trajektnim lukama i pristaništima...

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju
DRAMA U ZAGREBU

Šok na Maksimiru: Propucali Renault tinejdžerice. Pucao i u ulici do, metak uletio u kuhinju

Na mjestu događaja obavljen je očevid. Materijalna šteta zasad nije utvrđena te slijedi kriminalističko istraživanje...
Zaštitar  u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je
POD NADZOROM JE

Zaštitar u Zagrebu usmrtio čovjeka, u pritvoru policije je

Zaštitar je pod nadzorom policije te se utvrđuju sve okolnosti događaja