News

Komentari 26

Savez izviđača Hrvatske prvih 10.000 stabala sade na jesen

Savez izviđača Hrvatske prvih 10.000 stabala sade na jesen

'Klimatske promjene su jedna od najvećih opasnosti za čovječanstvo. Cilj nam je posaditi dovoljno stabala koja će ‘upiti’ CO2 iz atmosfere i tako smanjiti količinu tog stakleničkog plina'

Nakon akcije “Boranka”, u kojoj su pošumljavali zgarišta, Savez izviđača Hrvatske s Hrvatskim šumama pokrenuo je projekt “COMPENSATING BY PLANTING”.

- Klimatske promjene su jedna od najvećih opasnosti za čovječanstvo i sve što napravimo sad utječe na budućnost. Cilj nam je posaditi dovoljno stabala koja će ‘upiti’ CO2 iz atmosfere i tako smanjiti količinu tog stakleničkog plina. Šume pomažu u tome jer biljke taj plin koriste u procesu fotosinteze - objašnjava Dan Špicer iz Saveza izviđača Hrvatske.

Što god da radili, iza nas ostaje 'karbonski otisak' u atmosferi. Vozimo automobile, brodove, avione, koristimo radijatore, gradimo tvornice i proizvodimo sve što koristimo u svakodnevici. Sve to proizvodi stakleničke plinove koji itekako utječu na zagrijavanje Zemlje i klimatske promjene pa svjedočimo snijegu u travnju, velikim sušama, ekstremnim hladnoćama i vrućinama. 

Sadnja kreće na jesen, a sadit će se vrste koje odrede Hrvatske šume i Hrvatski šumarski institut.

- Znamo da će biti listače, hrast sigurno. To ovisi o tome u kojem području sadimo, neće se ista stabla saditi u Slavoniji i Dalmaciji zbog klime i očuvanja prirodnog ekosustava - objašnjava Špicer. Prvi cilj je posaditi 10.000 stabala, a onda tu brojku povećati na 100.000 po sezoni.

- Sadit će volonteri s područja na kojem tad budemo. Tko god se želi uključiti, dobrodošao je, a informacije će biti na našoj web stranici - kaže Špicer.

Najčitaniji članci