Obavijesti

News

Komentari 1

Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH

Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH

DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d.

VIDEO

Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.

Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je i da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu dosudio trošak žalbenog postupka Hrvatskoj.

DORH je podsjetio da je Visoki regionalni sud u Frankfurtu 11. veljače 2021. donio odluku u predmetu po tužbi RH protiv Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisen Bank Austria d.d. u kojoj je prihvatio stav RH na temelju odluke Suda EU u predmetu Achmea da je arbitražni postupak, a koji su ove dvije banke pokrenule protiv Hrvatske prema odredbama austrijsko-hrvatskoga BIT-a, nedopustiv i da se ne može nastaviti.

''Odluka Visokoga regionalnog suda od posebne je važnosti jer je prva odluka kojom se izražava pravni stav da se zaključak Suda EU u predmetu Achmea primjenjuje na sve bilateralne sporazume o zaštiti i promicanju stranih ulaganja zaključene između država članica EU („intra-EU BIT-ovi“), a ne samo na nizozemsko-slovački BIT o kojem je bila riječ u predmetu Achmea'', dodao je DORH.

Tužiteljstvo dodaje i da je o tom predmetu izvijestio Jus Mundi u ''Arbitration 2021 in Review'' objavljenom na mrežnim stranicama dostupnim na https://blog.jusmundi.com/sdm_downloads/arbitration-2021-year-in-review/ u dijelu koji se odnosi na Njemačku.

''RH je sada na putu da uspješno spriječi arbitražni postupak koji je pokrenula austrijska banka i njezina hrvatska podružnica (...) Odluka Višeg regionalnog suda u Frankfurtu na Majni potaknula je Nizozemsku da usvoji sličan pristup kako bi pokušala osporiti dvije arbitraže pri ICSID-u inicirane od strane njemačkih tvrtki'', stoji u godišnjem izvješću Jus Mundi.

DORH je zastupao RH u ovom predmetu u suradnji s njemačkim odvjetnikom Matthiasom Kochom, njemačkim odvjetničkim društvom Alexander & Partner te odvjetničkim uredima Foley Hoag LLP i David A Pawlak LLC, koji također sudjeluju kao savjetnici u UNCITRAL arbitražnom postupku, zaključuje se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.