Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
16 komentara

Savjet za Slavoniju: 'Baranja će profitirati od koridora 5C'

Posebno mi je drago da smo od zadnjeg Savjeta u Vinkovcima, prije dva mjeseca, ostvarili napredak od 5,6 posto, i ugovorili projekte vrijedne 1,1 milijardi kuna, rekao je premijer...

Beli Manastir: VI. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
16 komentara

Šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem počela je u petak u Belom Manastiru, pod predsjedanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je istaknuo kako je od 19 milijardi kuna, koliko je predviđeno osigurati u sklopu Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", dosad ugovoreno 7,9 milijardi kuna, što je oko 42 posto predviđenih sredstava.

"Posebno mi je drago da smo od zadnjeg Savjeta u Vinkovcima, prije dva mjeseca, ostvarili napredak od 5,6 posto, i ugovorili projekte vrijedne 1,1 milijardi kuna, što znači da svi relevantni čimbenici rade na ovome projektu i da ćemo kada cijeli ciklus bude zaokružen moći pogledati unazad i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije, rekao je Plenković u uvodnom govoru.

Kao posebno važan projekt i strateški prioritet u Baranji premijer je istaknuo  dovršetak međunarodnog prometnog koridora 5C, što znači bolje povezivanje s Mađarskom, a nastavkom njegove izgradnje u Bosni i Hercegovini te završetkom,  naša mreža autocesta, kako je rekao, "dobit će novu dimenziju u smislu turističkog razvoja i boljeg prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom",

Od toga ćemo svi zajedno imati veliki gospodarske koristi, a posebice Baranja, sa svojim razvojnim prioritetima, poručio je premijer Plenković.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što  je na današnjoj sjednici i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu, ocijenivši kako njezina nazočnost pokazuje "da smo ne samo mi prepoznali značaj razvoja pet slavonskih županija, već da je tog našeg prioriteta u cijelosti  svjesna i Europska komisija".

Sudionicima sjednice obratit će se povjerenica Corine Creţu, osječko-baranjski župan Ivan Anušić i belomanastirski gradonačelnik Belog Manastir Tomislav Rob.

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac predstavit će dosadašnje rezultate Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem". O mjerama za unaprjeđenje znanosti i obrazovanja govorit će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić o poduzetim i planiranim mjerama poboljšanja sustava gospodarenja otpada i vodnog gospodarstva.

Na sjednici Savjeta su i potpredsjednici Vlade Tomislav Tolušić i Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić te ministri  Goran Marić,  Darko Horvat,  Oleg Butković, Milan Kujundžić i Gari Capelli i ostali članovi Savjeta.

Po završetku sjednice Savjeta, svečano će biti potpisano 11 ugovora za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti 640 milijuna kuna, od čega su 70 posto EU sredstva.

Među ostalim, sredstava su namijenjena osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) za izgradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija te unaprjeđenje objedinjenog hitnog bolničkog prijema, gradu Vukovaru za projekt centralne kuhinje za prehranu djece u vrtićima, "Hrvatskim cestama" za izgradnju obilaznice kod Petrijevaca te "Hrvatskim šumama", za razminiranje, obnovu i zaštitu šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji.

Po dolasku u Beli Manastir predsjednik Vlade sastao se s gradonačelnikom  Tomislavom Robom i osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, a uoči početka sjednice Savjeta  i s povjerenicom Europske komisije za regionalnu politiku Corinom Creţu

Nakon sjednice Savjeta premijer Andrej Plenković posjetit će Dom Mađara i sastati se s predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske Róbertom Jankovicsem te predstavnicima mađarske nacionalne manjine. Popodne će Osijeku će obići obnovljene i novoizgrađene prostore sportsko-rekreacijskog centra Sokol.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message