Obavijesti

News

Komentari 16

Saznajte kako su naši stari nekad slavili božićne blagdane

Saznajte kako su naši stari nekad slavili božićne blagdane
11

Izložba: Od antiknog namještaja, preko kuglica na puhanje pa do čestitki od 130 godina, Klovićevi dvori sve do Badnjaka otkrivaju kakvi su nekoć bili Božići...

VIDEO

Kako su Zagrepčani jedni drugima čestitali blagdane prije punih 135 godina može se vidjeti u Klovićevim dvorima, u sklopu programa “Božić starog Zagreba”, koji traje do Badnjaka.
- Kroz nekoliko izložbi na Gornji grad želimo vratiti tradiciju, podsjetiti kako su naši stari nekoć slavili Božić i Novu godinu, kako su izgledale trpeze, kako jaslice, kako se kitio bor, kako izrađivale kuglice... - objašnjava Gordana Bralić iz Klovićevih dvora, organizatorica programa.

Među zanimljivijim dijelovima programa svakako su stare blagdanske čestitke, njih osamdesetak, koliko ih je za ovu prigodu preuzeto iz privatne zbirke čuvenog kolekcionara Jure Gašparca, a koje datiraju od 1880-ih pa do kraja Drugog svjetskog rata.
- Ima ih iz svih dijelova svijeta, najviše iz Austro-Ugarske. Neke su oslikali slikari Oto Antonini ili Vladimir Becić. Tu je i vrijedan secesijski portret dame, a i primjerci koje su primali slavni, poput političara Ise Kršnjavoga, potom pjesnika Dragutina Tadijanovića ili grofice Elizabete Drašković. Dosta ih je i koje su vojnici tijekom Prvog svjetskog rata slali svojim domovima - kaže Bralić objašnjavajući kako su se čestitke u ono vrijeme često obogaćivale zlatotiskom ili reljefnim prešanjem, a mnogima su se dodavali platno ili šljokice.

Šetnja starogradskim kućama i stanovima

U suradnji sa sedam domaćih galerista i antikvara Klovićevi dvori su u sklopu programa priredili opsežnu izložbu starina i umjetnina, pri čemu se ističu prikazi namještaja i uređenja nekadašnjih zagrebačkih stanova koji dodatno vraćaju duh starih blagdanskih običaja.

Goran Jakuš/PIXSELL

Jaslice koje su izlagane i u Vatikanu

Jaslice su djelo Etnografskog muzeja u Zagrebu i uglavnom su domaće proizvodnje, dok su im veliki dijelovi svojedobno bili izlagani i u Vatikanu. Sastavni dio božićnih ukrasa na ovim su prostorima jaslice postale konačno tijekom 19. stoljeća.

Goran Jakuš/PIXSELL

Iz stare Austro-Ugarske

Na izložbi čestitki najviše je onih s prostora nekadašnje Austro-Ugarske. Interesantne su pritom one s natpisom na hrvatskom jeziku, koje su uglavnom tiskane u Beču, ali za naše tržište.

Goran Jakuš/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući