Obavijesti

News

Scenaristica kojoj je Matanić slao poruke: Odbila sam ga, želim ohrabriti druge žene

Scenaristica kojoj  je Matanić slao poruke: Odbila sam ga, želim ohrabriti druge žene

Koraljka Meštrović je na LinkedInu napisala svoje iskustvo s Matanićem, nakon čega je maknuta s projekta. Istupila je imenom i prezimenom kako bi ohrabrila i ostale žrtve da istupe

VIDEO

Radila sam kao scenaristkinja na filmu s Daliborom Matanićem i primila sam od njega poruku seksualnog sadržaja, započinje svoju objavu na LinkedInu Koraljka Meštrović, scenaristica 'Počivali u miru', 'Bibin svijet i 'Bitange i princeze', među ostalim.

- Želim podijeliti svoje iskustvo i podržati moje kolegice koje su imale hrabrosti, integriteta i izdržljivosti da razotkriju Matanićevo odvratno ponašanje koje traje desetljećima. Citiram poruku: 'Hoćeš li mi p*pušiti 'Johnsona', lijepa mama? Odgovorila sam mu da ode na jogu i da si ga sam p*puši. Posljedično, bila sam maknuta s projekta zbog razloga koji mi nikad nisu bili adekvatno objašnjeni. Pravi razlog sam shvatila tek nedavno, tijekom regionalne akcije #nisamtražila, slične pokretu #metoo. Žao mi je što nisam reagirala prije, ali tužna činjenica je da mi nitko ne bi vjerovao niti me shvatio ozbiljno jer je Matanić zadnja dva desetljeća najutjecajniji, aktivniji i slavljeni hrvatski redatelj. Iako to poriču i peru ruke usred skandala, jako sam sumnjičava oko nekih kolega, produkcijskih kuća, filmskih i TV institucija koje tvrde da nisu znali što se događa kad su u pitanju seksualno uznemiravanje i zloporaba opojnih supstanci. Meni osobno je veliko olakšanje da je istina konačno došla na vidjelo. Drago mi je da svim ženama, koje su trpjele Matanićevo uznemirujuće i ponižavajuće seksualno uznemiravanje, doduše s odmakom, vraćeno njihovo dostojanstvo, moralna zadovoljština i bar neki oblik pravde. Čestitam vam i hvala vam, cure - napisala je Meštrović. 

Zavjet šutnje zbog Matanića: 'Svi sve znaju, ali nitko ne želi pričati o tome jer ih je strah...'
Zavjet šutnje zbog Matanića: 'Svi sve znaju, ali nitko ne želi pričati o tome jer ih je strah...'

Uspjeli smo ju kontaktirati. 

- Cilj javne objave na LinkedInu, pod vlastitim imenom i prezimenom, bio je prije svega podržati i ohrabriti ostale žene, kao i podići razinu svjesnosti o ovakvim slučajevima  (dok sam i sama bila studentica, iz prve ruke sam čula prilično zastrašujuću priču studentice glume o Ozrenu Prohiću koji je tada bio na visokoj funkciji u ZKM-u). Kad se nekoga tako dugo štiti, prikriva i podržava kao Matanića, ženama, osobito mladim, čini se nedodirljivim i normalno je da se boje. Nitko nije nedodirljiv - rekla je za 24sata. 

Policija o slučaju Matanić: 'Njegove žrtve mogu nam se obratiti s punim povjerenjem'
Policija o slučaju Matanić: 'Njegove žrtve mogu nam se obratiti s punim povjerenjem'

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna poručuje žrtvama da imaju njihovu punu podršku. 

- Nudimo pokrivanje odvjetničkih troškova u slučaju da žele podnijeti prijavu, ali i psihoterapiju ako im je potrebna bez obzira na prijavu. Mi ih podržavamo da prijave policiji, ali ih ne tjeramo na to jer razumijemo koliko je to teško. Ako žele možemo ponuditi i pratnju na policiju da netko ide s njima u slučaju da žele prijaviti. Potpuna anonimnost je zagarantirana - govori. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...