News

Komentari 9

Schallenberg: Rusija na nišanu nema samo Ukrajinu nego i regije poput zapadnog Balkana

Schallenberg:  Rusija na nišanu nema samo Ukrajinu nego i regije poput zapadnog Balkana

Pozvao je da se ubrza proces približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak u Berlinu na to da Rusija na nišanu nema samo Ukrajinu nego i ostale regije poput zapadnog Balkana te da se stoga treba ubrzati proces približavanja ovih zemalja Europskoj uniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

"Sada se radi o tome hoće li šest zemalja zapadnog Balkana ostati na putu demokracije i mira ili ne", rekao je Schallenberg na rubu donatorske konferencije za Moldaviju u Berlinu.

On je zaključio da bi približavanje Europskoj uniji ove zemlje moglo osloboditi utjecaja vanjskih čimbenika poput Rusije ili Kine.

Schallenberg se založio za to da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Očekujem da će se to dogoditi još tijekom francuskog predsjedanja Europskom unijom", rekao je Schallenberg.

Austrijski ministar vanjskih poslova isto tako smatra da bi i Bosna i Hercegovina trebala dobiti perspektivu članstva u Europskoj uniji te da Kosovu treba ukinuti vizni režim.

"Ne treba smetnuti s uma da su i prijašnji procesi pristupa EU-u doprinijeli demokratskom razvoju. Bez primitka u Europsku uniju bi istočnoeuropske zemlje danas vjerojatno bile u potpuno drugačijem otežanom položaju", rekao je Schallenberg glede ruske agresije na Ukrajinu.

>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje<<

Najčitaniji članci