News

Komentari 0

Scholz: Zajamčili smo daljnju vojnu pomoć Ukrajini, treba ju što brže opskrbiti streljivom

Scholz: Zajamčili smo daljnju vojnu pomoć Ukrajini, treba ju što brže opskrbiti streljivom

Scholz je građane Njemačke pozvao da sa samopouzdanjem gledaju u budućnost usprkos drastičnim promjenama koje su nastale nakon napada Rusije na Ukrajinu

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je, obraćajući se Bundestagu u četvrtak, da je Ukrajini zajamčio daljnju vojnu pomoć, kako Njemačke tako i europskih zemalja.

- Njemačka će zajedno s europskim partnerima skrbiti za to da Ukrajina i dalje bude opskrbljivana oružjem i opremom kako bi ustrajala u obrani- rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) tjekom podnošenja izvješća o radu koalicijske vlade Bundestagu, uoči sastanka na vrhu Vijeća Europske unije sljedećeg tjedna u Bruxellesu.

On je rekao kako je sada vrlo važno da se Ukrajina što je brže moguće opskrbi streljivom.

- Na sastanku Vijeća Europske unije sljedećeg tjedna ćemo s europskim partnerima donijeti mjere kako bi postigli bolju i prije svega kontinuiranu opskrbu- rekao je Scholz napominjući kako Njemačka već sada pruža značajnu vojnu pomoć Ukrajini koja se brani od ruskog napada.

Scholz je građane Njemačke pozvao da sa samopouzdanjem gledaju u budućnost usprkos drastičnim promjenama koje su nastale nakon napada Rusije na Ukrajinu.

- Istina je da se samouvjerenost i optimizam ne daju naložiti dekretom nego su oni plod ostvarenih napora- rekao je Scholz i ukazao na činjenicu da je Njemačka u međuvremenu, u roku od samo osam mjeseci, postala neovisna od ruskog plina i nafte.

- Nije došlo ni do gospodarskog pada niti su industrijska postrojenja bila isključivana, kako su neki predviđali- rekao je Scholz.

- To pokazuje da smo, kada je to potrebno, u stanju vrlo brzo provesti transformaciju- zaključio je kancelar Scholz.

Scholz je gradovima i općinama također obećao pomoć u zbrinjavanju izbjeglica iz Ukrajine.

Parlamentarna oporba je socijaldemokratsko-zeleno-liberalnoj vladi Olafa Scholza zamjerila propuste u dosadašnjem radu i reakciji na rat u Ukrajini.

- Samopouzdanje nastaje kada građani imaju osjećaj da ih vodi vlada koja ima orijentaciju, donosi odluke a koja nije samo jaka na riječima- rekao je predsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz reagirajući na Scholzov govor.

 

 

Najčitaniji članci