Obavijesti

News

Komentari 192

SDP bira svog trećeg čelnika: Četiri asa su u utrci za partiju

SDP bira svog trećeg čelnika: Četiri asa su u utrci za partiju
1

SDP danas bira trećeg predsjednika ili predsjednicu. Kandidata je nikad više, čak sedam, a kampanju koju su dosad vodili nisu obilježili sukobi i podmetanja, kako je bilo početkom godine

VIDEO

U utrci za nasljednika Zorana Milanovića oko 37.000 članova mora izabrati tko će biti trenutačni šef oporbe, ali i potencijalni kandidat za premijera na sljedećim izborima. Ako danas niti jedan kandidat ne dobije više od pola glasova članova, dvoje s najviše glasova idu u drugi krug.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:32

Skriveni detalji iz biografija favorita

Iako se SDP trudio dati jednaku mogućnost svima, i u stranci i ankete najmanje šansi daju Karolini Leaković, Gordani Sobol i Vesni Škulić. Izgleda da tako SDP-ovci ipak neće imati ženu na čelu stranke, ali još treba pričekati konačne rezultate. Četvorica kandidata imaju ponajviše šanse za drugi krug. Tonina Piculu većina građana vidi kao čovjeka koji bi mogao parirati Andreju Plenkoviću. Oni imaju isti stil, proračunati su i umjereni političari od kojih se teško može izvući konkretan stav koji nije zavijen u nekoliko slojeva verbalnog celofana.

'Ne mogu kao Zeko u Bruxelles'

Picula je na prošlim izboirma podržavao Zlatka Komadinu, ali mu ljubav nije uzvraćena kad se kandidirao. Još prije tri godine je Picula osjetio da njegovo vrijeme dolazi. Izabran je u Europarlament s najviše glasova na listi, a nije red otići u Bruxelles s nadimkom Zeko, zbog klempavih ušiju. Izdvojiti 6500 kuna za operaciju bila je sitnica.

- Odavno sam zaključio da jednako dobro mogu čuti i s manjim ušima - rekao je prije tri godine Picula za 24sata.

Picula je jedini SDP-ov ministar vanjskih poslova, ali je s tim u karijeri spojio “recku” da je bio gradonačelnik Velike Gorice. Kasno se oženio jer je čekao ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Nakon što je Hrvatska pokrenula proces priključivanja Uniji, u vrijeme vlade Ivice Račana, Picula je rekao da se ne ženi dok ne budemo član EU.

Vjenčao se ipak 2007. godine s Marijanom, i to na kruzeru na dalekim Karibima. Hrvatska je ušla u Uniju šest godine kasnije, a Picula se kao europarlamentarac s Plenkovićem istaknuo na radu za europski put BiH. Bruxelles mu je prirastao srcu, pa je mnoge članove razočarao kad je izjavio da, i ako postane predsjednik, ostavku na svoje dobro plaćeno mjesto u Europarlamentu - ne planira dati.

Je li izgubila fizika ili politika?

Iako mu ankete ne daju najviše šanse, definitivno je najambiciozniji kandidat 36-godišnji Davor Bernardić, poznatiji kao Bero. Njegov plan je postati predsjednik SDP-a, pa zagrebački gradonačelnik, pa onda premijer. Ne čudi ta ambicija jer je i dosad vrlo vješto kovao pozadinske planove i po organizacijskim sposobnostima u pozadini vjerojatno je najbolji od svih kandidata.

Bero je to pokupio od svog učitelja Milana Bandića, s kojim još održava toplo-hladne odnose. Među novinarima i kolegama je zato uvriježeno zvati ga “Bandić 2.0”, bolja i poboljšana Milanova verzija.

Snalažljivost i radišnost je Beru pratila od njegovih početaka. Imao je teško djetinjstvo i uspio se svojim zalaganjem probiti kao izvrstan učenik i mladi znanstvenik. Roditelji su mu se razveli, a majka je zbog skromnih primanja morala iznajmiti jednu sobu u stanu. On se preselio djedu i baki, koji su ga odgajali. Veoma rano mu je umro otac, a zatim i majka.

Svađalica na 'Fejsu' u kasne sate

Kao tinejdžer Bernardić je uz vrlo uspješno školovanje radio te uzdržavao i sebe i mlađeg brata. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je s odličnim uspjehom.

- Zemlja je njegovim angažmanom u politici izgubila vrsnog fizičara i dobila osrednjeg političara - rekao nam je nedavno jedan od SDP-ovaca u Zagrebu.

Ranko Ostojić prvi je objavio svoju kandidaturu za predsjednika stranke, praktički odmah nakon što je Zoran Milanović odlučio da se neće kandidirati. On je percipiran kao čovjek koji će nastaviti voditi baš Milanovićevu politiku brojnih sukoba na svim frontama. Ostojić vrijedi kao čovjek bez dlake na jeziku, što je više puta dokazao u javnim istupima. Vjerojatno je bio jedini ministar koji u kasni sat raspravlja s novinarima na Facebooku i spreman ih je izvrijeđati. Ostojić je kao ministar unutarnjih poslova više puta prozivan da zlorabi poziciju, ali je to uvijek opovrgavao.

Ipak, za razliku od svih ostalih, on se ne služi birokratskim rječnikom nego onim koji svatko može razumjeti. U izbjegličkoj krizi pokazao se izuzetno učinkovitim u organizciji posla. Rado zapjeva na stranačkim skupovima s rock bendovima.

Orsat priznao da je bio papak, Bero je Bandić 2.0, Tonino Zeko, Ranko pjeva

Orsat Miljenić ima najkraći formalni staž u stranci iako je s SDP-om kao simpatizer i nestranački član obavljao visoke funkcije još od vremena Račanove vlade. Miljenić je na početku mandata ministra bio uštogljen.

- Bio sam pomalo papak - priznao je nedavno u jednom neformalnom razgovoru.

Miljenić je rođen u Dubrovniku, a njegova obitelj je uvijek bila lijevo. S majkom se kao dječak preslio u Zagreb, gdje je nastavio školovanje. Svoju figuru duguje i tome što se više godina bavio veslanjem, ali danas više za to nema vremena.

Autor spornih zakona

Studirao je s današnjim premijerom Andrejem Plenkovićem. Rat ga je zatekao na trećoj godini studija, bio je u pričuvnom sastavu policije, a nakon toga nastavlja studij.

Prozivan je zbog ovršnog zakona i tzv. Lex Perković. Miljenić je imućan: posjeduje, između ostaloga, dva stana u Zagrebu i vikendicu na Braču.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 192
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa