Obavijesti

News

Komentari 106

SDP ide u opoziv Divjak, HNS vjeruje da je Plenković uz nju

SDP ide u opoziv Divjak, HNS vjeruje da je Plenković uz nju
1

Plan SDP-a je da se o opozivu raspravi prije ustavne stranke u radu Sabora, koja počinje 15. prosinca. Milorad Batinić (HNS) uvjeren je da će ministrica imati podršku premijera Andreja Plenkovića.

VIDEO

SDP kreće u prikupljanje potpisa za opoziv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak u Saboru. Plan im je potrebne potpise prikupiti u iduća tri dana, a sve kako bi omogućili predsjedniku Sabora da se o ovoj temi raspravi prije ustavne stranke u radu Sabora. Podsjetimo, prema Ustavu saborski zastupnici na zimski odmor u trajanju od mjesec dana odlaze 15. prosinca.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

00:57

O sadržaju opoziva govorit će kad ga upute u saborsku proceduru, a potpise se ponuditi o ostalim oporbenim strankama koje su se izjasnile za podršku njihovom predsjedničkom kandidatu, ne zbog njega nego zbog političke orijentacije, No neće odbiti i druge, ako žele dati svoj potpis za izglasavanje nepovjerenja ministrici obrazovanja.

Divjak je slomila ruku: 'Nisu mi to zadnji ožiljci u ministarstvu'
Divjak je slomila ruku: 'Nisu mi to zadnji ožiljci u ministarstvu'

Postavilo se pitanje i što ako predsjednik Sabora ne uvrsti prijedlog za opoziv ministrice do ustavne stanke, predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk poručuje: 

- Iz toga ćemo iščitati poruku, ili da se boji za rezultat glasanja ili još nisu odlučili kako će se postaviti. Ključno je očitovanje Vlade na naš zahtjev, a ako bi ministri govorili ono što su ranije pričali u javnosti onda bi Vlada sama prihvatila naš zahtjev - kazao je Bauk.  

Na pitanje znači li ovaj prijedlog za opoziv da samo ministricu obrazovanja smatraju odgovornom, Bauk je odgovorio:

- Ne samo nju, ali dat ćemo i premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti to je znak da je kriv on, a ne odluči li je braniti to znači da je kriva ona. Nema trećega - kazao je Bauk. 

Nikola Grmoja (Most) vjeruje da će SDP za opoziv ministrice obrazovanja skupiti potrebne potpise bez njih, a potpisat će inicijativu ako ih budu tražili. Podsjetio je da je odavno stav Mosta da Blaženka Divjak odavno nije ministrica, jer je bila isključena iz pregovora Vlade i sindikata, imala je kaos u svom resoru i štrajk koji je trajao najduže u hrvatskoj povijesti. 

'Bilo je bitno da nastava počne, možda skratimo sve praznike'
'Bilo je bitno da nastava počne, možda skratimo sve praznike'

- Za to je odgovoran i premijer Plenković jer je tek nakon 36 dana počeo razgovarati o koeficijentima. Naša djeca su davno trebala biti u školama. SDP će to pokrenuti i vidjet ćemo što će biti. Naravno da ćemo kao oporba kad dođe na dnevni red glasovati za opoziv ministrice Divjak - rekao je Grmoja. 

Vjerojatno je, kaže, da će se o opozivu glasati nakon ustavne stanke, ali će Andrej Plenković već u četvrtak morati braniti ministricu Divjak.

- Ne znam kako će na to reagirati HDZ-ovo biračko tijelo, a bit će u ovoj kampanji zanimljivo i kako će se predsjednica države postaviti prema ministrici Divjak, ako će je Vlada, koja nju podržava, braniti -  kazao je Grmoja. 

'Vjerujem da Plenković neće smijeniti Divjak' 

Milorad Batinić (HNS) smatra da ova inicijativa za opoziv ministrice Divjak samo govorio o samom SDP-u, bezidejnosti i besadržajnosti njihovih aktivnosti u posljednje dvije i pol godine i pokazuje njihovu slabost. Upitan boji li se reakcije Kluba HDZ-a na ovu inicijativu, odgovorio je:

'Izdali su nas i prodali', kaže Sindikat nenastavnog osoblja
'Izdali su nas i prodali', kaže Sindikat nenastavnog osoblja

- Nema opasnosti. Radi se o skupljanju potpisa za smjenu jednog člana Vlade i vjerujem da premijer Andrej Plenković neće smijeniti ministricu. Bio bi to presedan u hrvatskoj povijesti i povijesti vlada, pogotovo što je u pitanju jedna od najuspješnijih ministrica. Nema objektivnih razloga da se to dogodi. Uvjeren sam u podršku premijera Plenkovića, u konačnici ona je članica njegove Vlade - kazao je. 

Naveo je kako se njezina uspješnost mjeri pohvalama i pozitivnim očitovanjima Europske komisije, a i anketama posljednjih godina o tome što je učinjeno u reformi obrazovanja. Ako ministrica nije kriva za štrajk, nametnulo se pitanje je li za njega bio odgovoran premijer. 

- Ministrica u tom procesu nije imala niti tkaninu niti škare - rekao je Batinić.

Je li se trebao tražiti opoziv premijera, Batinić je kazao kako ne može komentirati što je namjera SDP-a, ali uvjeren je da će to biti još jedan neuspješan oporbeni zahtjev.

- Ministrica uživa potporu premijera, a podršku HNS-a je imala i imat će je ubuduće - poručio je Batinić

Nije odgovorio tko je kriv za štrajk, navodeći kako su ministrica i njezin tim uveli obrazovnu reformu u škole.

- Nisam tu da tražim krivce, najmanje je bitno tko je kriv. Najvažnije je da je štrajk završen i da djeca ponovno idu u školu. To bi nam trebalo biti u fokusu, a ne traženje krivca - rekao je. 

I dok se u javnosti moglo čuti iz HDZ-a da je upravo ministrica kriva za štrajk, Batinić poručuje: 

- Svatko treba krivca potražiti u sebi, a ne kritizirati druge i u drugima tražiti krivce za vlastite neuspjehe. Stara je poslovica: 'Žlica nikad ne lupa sama od sebe' - zaključio je šef Kluba HNS-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca