Obavijesti

News

Komentari 19

SDSS o zahtjevu da se ukloni nadgrobni spomenik na ćirilici: 'Žalosno, sramotno i opasno'

SDSS o zahtjevu da se ukloni nadgrobni spomenik na ćirilici: 'Žalosno, sramotno i opasno'

Nevjerojatan je dopis od komunalnog poduzeća dobila obitelj pokojnika čiji su nadgrobni spomenik na groblju u Poljicama napisali na ćirilici. Još je skandaloznija izjava direktora koji ih šalje u božju mater

VIDEO

Groblja su mjesta gdje se ravnopravno koristi i ćirilica i latinica. I nikad nigdje nitko do sada nije osporavao ćirilično pismo na nadgrobnim spomenicima. Ova pogrešna odluka komunalnog poduzeća nema nikakvog utemeljenja na zakonu, a ni u narodnom običaju. Ja se nadam da će se općina i njihovo komunalno poduzeće dozvati razumu i odustati od namjere da naruše mir pokojnika i suživot građana, istaknuo je Boris Milošević, zastupnik SDSS-a, koji je sa svojim stranačkim kolegama upozorio na situaciju u općini Vrsi u zadarskom zaleđu. 

Tamošnje je komunalno poduzeće, naveli su, uputilo obavijest obitelji pokojnika srpske nacionalnosti i pravoslavne vjeroispovijesti da su dužni ukloniti nadgrobni spomenik jer je ispisan ćirilicom. Naime, direktor poduzeća Zdenko Kojić uputio je dopis u kojem je, spominjući Ustav RH, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te Zakon o grobljima, obitelji pokojnika nekoliko puta dao do znanja da su u Hrvatskoj u kojoj je službeni jezik hrvatski, a pismo latinično te da, obzirom da Srbi ne čine trećinu stanovništva u općini Vrsi, nemaju pravo na službenu upotrebu svog jezika i pisma pa tako ni na ćirilicu na nadgrobnoj ploči jer „uprava groblja sukladno navedenim zakonima dozvoljava isključivo uporabu latiničnog pisma“.

Zagreb: Sabor o izmjeni Zakona o PDV-u

- Moram priznati da dugo nisam čula zluradije i nakaradnije tumačenje od onih koje je obznanjeno javnosti prije nekoliko dana. Pravne norme su vrlo jasne, a ovdje je jasan cilj diskriminacije nacionalne manjine, u ovom slučaju srpske. Postavlja se pitanje na koji bi se način reagiralo da ju u pitanju nadgrobni spomenik pripadnika bugarske ili makedonske nacionalne manjine, koji bi, također, bili ispisani ćirilicom ili koji bi bio ispisan na hebrejskom jeziku - pita se Dragana Jeckov podsjećajući na odredbe Ustava koje jamče nacionalnim manjinama slobodu služenja svojim jezikom i pismom. 

Nevjerojatno. Komunalci traže da uklone nadgrobni spomenik kod Zadra. Ima natpis na ćirilici
Nevjerojatno. Komunalci traže da uklone nadgrobni spomenik kod Zadra. Ima natpis na ćirilici

- Ovaj slučaj, za koji se nadamo da će biti izoliran i pozitivno završen, smatramo žalosnim, sramotnim i opasnim - poručila je. 

Da netko službeno osporava pravo obitelji pokojnika da ga sahrani u skladu s onim što je zajamčeno Ustavom ove zemlje, nevjerojatno je i šefu SDSS-a Miloradu Pupovcu. 

Medak: Komemoracija povodom godišnjice stradanja civila u akciji Medački džep

- Srpska pravoslavna crkva ima ugovor s RH, koja joj jamči slobodu djelovanja, koja uključuje i slobodu obreda i na jeziku na kojem se obavlja i pismu kojim se piše. Direktor komunalnog poduzeća je očito bio rukovođen namjerom u kojoj je prisutan manjak znanja i poznavanja zakonskih propisa, a višak uvjerenja loših osjećaja i loših namjera koji su obilježili jedno razdoblje našeg političkog života od 2014. do 2020., a  iz kojeg smo se jedva izvukli i u koje nas ovaj pojedinačni slučaj želi vratiti - kazao je naglasivši kako je dopis direktora ovog komunalnog poduzeća općine Vrsi protuzakonit. 

- Nikome to ne predstavlja problem u nizu hrvatskih sela i gradova, uključujući i Grad Vukovar, na kojem se nalaze i ćirilični i latinični natpisi na nadgrobnim spomenicima. Nakon silnih strahota koje su doživjeli građani Vukovara, pokojnici počivaju u miru pod nadgrobnim pločama koje su ispisane različitim jezicima i pismima - naveo je Pupovac, koji je zgrožen istupom direktora Kojića za portal Novosti. 

- U izjavi za medije kaže da ćirilično pismo predstavlja neprijateljsko pismo i da oni koji žele sahranjivati pod tim pismom svoje pokojnike neka idu u božju mater. Pitanje je koliko je osoba takvih sposobnosti zapravo u stanju obavljati službenu dužnost - poručio je.

Ćipe: 'Suživot nije uspio', Jeckov: 'Postoji manjina koja jedino što zna jest sijati mržnju'
Ćipe: 'Suživot nije uspio', Jeckov: 'Postoji manjina koja jedino što zna jest sijati mržnju'

Obzirom da je spomenuo Vukovar u kontekstu nadgrobnih spomenika i na ćirilici koji nikome ne smetaju, pitanje novinara o spomeniku Šoškočaninu u Borovu selu koji nekima smeta i što bi on s tim, Pupovcu nije dobro sjelo. Dovođenje u vezu toga s ovime o čemu oni danas pričaju i upozoravaju na protuzakonito djelovanje, iako su novinari objasnili da ne dovode u vezu jedno s drugim nego postavljaju legitimno pitanje obzirom da je spomenuo Vukovar, šef SDSS-a doživio je kao još jedan napad. 

- Grobnica Šoškočaninu, čije tijelo odavno nije tamo jer je preneseno u Srbiju, u vlasništvu je Srpske pravoslavne crkve, nije više ni u vlasništvu obitelji, a najmanje nas ovdje koje to pitate. Šoškočanin je svoju cijenu platio za to što je učinio, njegova porodica mu je podigla spomen-obilježje u kojem on ne počiva, to je potrebno raščistiti s onim tko je vlasnik. Zašto je vama potrebno da u ovu priču uvodite priču o Šoškočaninu, ja to ne razumijem sasvim, ali ništa neobično, navikli smo zadnjih 30 godina na takva pitanjat. Ovo je još jedan od načina kako mi želite začepiti usta - rekao je Pupovac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...