Obavijesti

News

Komentari 0

Šef Delegacije EU: Razočaran sam parlamentom u BiH

Šef Delegacije EU: Razočaran sam parlamentom u BiH

Smatra da se dužnosnici u BIH verbalno zalažu za europske integracije a istodobno izbjegavaju poduzeti bilo kakav konkretni korak kako bi se to i realiziralo

VIDEO

Šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler opisao je u petak "razočaravajućim" ponašanje vladajućih političkih stranaka u toj zemlji jer se njihovi dužnosnici verbalno zalažu za europske integracije a istodobno izbjegavaju poduzeti bilo kakav konkretni korak kako bi se to i realiziralo.

U objavi na svom Twitter profilu Sattler je napisao kako su zbivanja na sjednici Doma naroda parlamenta BiH održanoj u četvrtak bila novim povodom za razočarenje. Taj je dom razmatrao neke ključne zakone koje je Europska komisija definirala kao preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa.

Na dnevnom redu su se našli prijedlozi zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) te o sukobu interesa koji su trebali biti razmatrani po hitnom postupku no većina zastupnika to je odbila pa će se ti zakoni razmatrati u redovitom postupku koji može trajati mjesecima.

Dom je istodobno na prijedlog HDZ BiH usvojio inicijativu da parlament uputi apel Europskoj komisiji za ubrzanu dodjelu kandidatskog statusa ali je odbio prijedlog zastupnika Denisa Bećirovića iz oporbenog SDP-a da se sličnom izjavom osudi agresija Rusije na Ukrajinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zahtjevi za status kandidata za EU uz glasanje protiv ključnih reformi vladavine prava. Neusklađivanje s mjerama EU protiv Rusije. Još jedan dan propuštenih prilika - bio je Sattlerov komentar na tu činjenicu.

BiH je zahtjev za odobravanje kandidatskog statusa podnijela još 2016. godine a Europska komisija je u svibnju 2019. godine definirala 14 prioriteta koje je potrebno ispuniti kako bi na to pozitivno odgovorila.

Nakon toga je definiran skraćeni popis prioriteta radi mogućeg odobravanja kandidatskog statusa koji je predviđao upravo usvajanje zakona o VSTV-u, sprečavanju sukoba interesa te o javnim nabavkama kao i dogovor i izbornoj reformi no vladajuće stranke u BiH do danas ni to nisu realizirale.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović