Obavijesti

News

Komentari 46

Šef Hanfe ima kredit u RBA, smanjili mu kamatu s 5 na 2,5 posto: 'Pitao sam svog bankara'

Šef Hanfe  ima kredit u RBA, smanjili mu kamatu s 5 na 2,5 posto: 'Pitao sam svog bankara'
5

Ante Žigman, čelnik Hanfe, imao je stambeni kredit kod RBA banke, vlasnika RBA Leasinga, a koja mu je u periodu od 2018. do 2020. godine, dok je Hanfa istraživala RBA Leasing smanjila kamatnu stopu

VIDEO

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) postupala je po prijavi bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović te utvrdila prevaru više leasing društava tešku 700 milijuna kuna za 50 tisuća klijenata. No, prema tumačenju Hanfe, većina toga je otišla u zastaru i leasing društva trebaju platiti svega 20 milijuna kuna. 

Ante Žigman, čelnik Hanfe, imao je stambeni kredit kod RBA banke, vlasnika RBA Leasinga, a koja mu je u periodu od 2018. do 2020. godine, dok je Hanfa istraživala RBA Leasing, smanjila kamatnu stopu s 5,25 na 3,50, a naposljetku i na 2,50 posto, javlja Index

Žigman tvrdi kako nema sukoba interesa. Naime, kako je ispričao za Index, pitao je svog osobnog bankara da mu smanje kamatu, što je on i odobrio. 

U imovinskoj kartici koju je Žigman podnio u veljači 2018. godine stoji kako ima kredit u RBA od 131.555 eura iz 2007. godine. Kamata mu je 5,25 posto. U siječnju iduće godine ona se promijenila i iznosila 3,50 posto, a u lipnju prošle godine Žigman je u imovinskoj kartici naveo kako mu isti kredit ima kamatnu stopu od 2,5 posto. 

Tvrdi kako je nakon 12 godina otplate prvi put smanjena, nakon što su se godinama smanjile kamatne stope za sve potrošače. Poručio je i kako svaki potrošač može takvo što zatražiti od svog osobnog bankara, a banka je to odobrila, kao što, tvrdi, odobrava svakom potrošaču. 

- Otplata mog stambenog kredita je anuitetna, što znači da sam većinu kamata otplatio u prvih 12 godina otplate kredita, pa je smanjenje rate bilo samo za 58 eura, s 980 eura na 922 eura. Kredit nije bio refinanciran - rekao je Žigman. 

Iako je bivši djelatnik RBA koji je u jeku istrage protiv RBA Leasinga uspio u dvije godine smanjiti stopu kredita, tvrdi da nije u sukobu interesa. Istaknuo je da se smanjenje kamatne stope dogodilo u razdoblju od 14, a ne dvije godine te da je potrošač koji redovno otplaćuje kredit i time može zatražiti od banke bolje uvjete financiranja u kontekstu pada kamatnih stopa na tržištu. 

Kako javlja Index, istovremeno, dok je Žigmanu padala kamatna stopa, RBA je svojoj bivšoj direktorici u RBA Leasingu, a koja je prevaru prijavila institucijama, podignula kamatnu stopu s oko 3 posto na maksimalnu 5,546 posto. 

Sanja Mehinović, bivša direktorica RBA Leasinga, za Index je poručila i da su leasing kuće varale klijente koji su plaćali višu ratu leasinga, kao i da je menadžment podijelio klijente na "glupe" i "pametne". Opisala je i rad s Hanfom, rekavši da je sve prijavila i imala dokaze jer je htjela pomoći. Za Žigmana, njenog bivšeg kolegu iz RBA, rekla je kako nije bio na sastanku koji imala s Hanfom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...