Obavijesti

News

Komentari 76

Šef HDZ-a: Ne daj Bože da krv poteče zbog ćirilice i Vukovara

Šef HDZ-a: Ne daj Bože da krv poteče zbog ćirilice i Vukovara
1

Nudimo Vladi da se izvuče i da bude vjerodostojna i da kaže pred Europom, ne radimo ove promjene Ustava da bi zaštitili jednog čovjeka - kazao je Karamarko

VIDEO

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, u srijedu je ponovno progovorio o ćirilici u Vukovaru. Osvrnuo se na izjavu svog člana Ivana Penave koji je rekao da će u Vukovaru "ponovno teći krv zbog poteza Vlade". Karamarko je uvjeren da je Penava karikirao, ali i kaže da mu je rekao da je ta rečenica izvađena iz konteksta.

Ne daj Bože da poteče krv. Nema razloga za to. Mi bi voljeli da se problem Vukovara napokon riješi na pravi način, a to je da se dosljedno poštuje Ustavni zakon. To znači i da se uvaži članak 8. koji jasno kaže da se taj zakon ne može implementirati ako ne doprinosi daljnjem razvoju između većinskog naroda i nacionalnih manjina. Ako ne doprinosi boljem dijalogu. Voljeli bi kad bi Vlada bila fleksibilnija i kad bi uspjeli pregovori - kazao je Karamarko. 

'Najopasnije je što se sada po cijeloj Hrvatskoj skidaju ploče'

Ponovio je da podržava vukovarske stradalnike koji nisu za nasilno postavljanje ćiriličnih ploča.

- Opasnije od svega je da se metodom koncentričnih krugova počeo problem skidanja ploča širiti po cijeloj Hrvatskoj. Mi doista osuđujemo skidanje dvojezičnih ploča i u Udbini, Krnjaku, Vojniću..To apsolutno nije dobro. Tražimo od Vlade da se napokon uozbilji i da taj problem u Vukovaru riješi - zaključio je i podsjetio da je Vukovar specifična sredina.

O ustavnim promjenama: SDP opet igra jednu svoju naivnu igara

SDP opet igra jednu od svojih naivnih igara i igrica kao što je igrao s Europskom komisijom i Njemačkom koju je pokušao prevariti, a sada pokušava prevariti i formulacijom o nezastarijevanju svih teških ubojstava, komentirao je Karamarko inicijativu vladajućih o promjeni Ustava. 

Kazao je da HDZ nema ništa protiv nezastarijevanja zločina, ali želi da se nešto jasno kaže i o državnom teroru u vrijeme komunističke Jugoslavije. Vladi nudi rješenje da se izvuče iz cijele situacije.

'Ne radimo ove promjene Ustava da bi zaštitili jednog čovjeka'

- Bilo bi dobro da ustavnim zakonom kažemo da se ta definicija u promijenjenom Ustavu ne odnosi na slučajeve koji su u tijeku i koju su obuhvaćeni europskim uhidbenim nalogom. Nudimo Vladi da se izvuče i da bude vjerodostojna i da kaže pred Europom, ne radimo ove promjene Ustava da bi zaštitili jednog čovjeka - kazao je Karamarko.

Rekao je da će HDZ promjene podržati ako se usvoji njihova formulacija u kojoj se izdvajaju ubojstva 69 političkih emigranata. Želja im je kaže uskladiti se s rezolucijama EU koja je davno razriješila komunističke zločine.

'Ustav se ne mijenja svaki čas, jer smo onda neozbiljna država' 

- Tu želimo biti precizni. Ustav se ne mijenja svaki čas, jer nas to čini neozbiljnom državom - izjavio je.

Kazao je i da ustavnim promjenama treba riješiti i definiciju braka koju je tražila inicijativa 'U ime obitelji', te apelira da se pričekaju rezultati referenduma. 

>>> Šišljagić: Milanović se nije baš oduševio našim prijedlozima

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...