Obavijesti

News

Komentari 85

Vapaj iz Ukrajine: Ne možemo se braniti od iranskih raketa. SAD neće Ukrajini poslati F-16

Vapaj iz Ukrajine: Ne možemo se braniti od iranskih raketa. SAD neće Ukrajini poslati F-16

Južna Koreja je potpisala velike ugovore opskrbljujući stotine tenkova, zrakoplova i drugog oružja članici NATO-a Poljskoj od početka rata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.47

Francuska će možda poslati ratne zrakoplove u Ukrajinu, postavila i uvjete

24sata

- Francuska nije isključila mogućnost slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu - rekao je predsjednik te zemlje Emmanuel Macron. 

- No potrebno je ispuniti više uvjeta prije nego što se može poduzeti tako značajan korak - dodao je. 

Francuska je već poslala Ukrajini protuzračne obrambene sustave, jedinice raketnih bacača, topove i drugu vojnu opremu i obećala je poslati oklopna vozila za nadzor i borbena vozila, ali je prestala slati borbene tenkove ili teže naoružanje.

Upitan na konferenciji za novinare razmatra li Francuska slanje ratnih zrakoplova, Macron je rekao da "ništa nije isključeno" sve dok su ispunjeni određeni uvjeti.

Postavio je neke od tih uvjeta, kao što su: 

- Oprema ne bi dovela do eskalacije napetosti
- Mlaznice se ne bi koristile "da dotaknu rusko tlo"
- Slanje ratnih zrakoplova ne bi "oslabilo kapacitete francuske vojske". 

Macron je također rekao da će Ukrajina morati službeno zatražiti zrakoplove. Napomenuo je da će se sutra u Parizu sastati s ukrajinskim ministrom obrane Oleksijem Reznikovim koji je u posjetu. 

Ukrajinski dužnosnici pojačavaju zahtjeve zapadnih saveznika za težim naoružanjem kako bi potisnuli ruske snage.

Do sada je SAD rekao da će poslati 31 tenk M1 Abrams, Njemačka je obećala 14 tenkova Leopard 2 A6, Velika Britanija je pristala isporučiti 14 tenkova Challenger 2, a Poljska će osigurati 14 tenkova Leopard 2 kao i 60 svojih moderniziranih tenkova.

22.33

Ukrajinski vojnik ubijen u Donjecku pod imenom Danylo Murashko

Ukrajinski vojnik ubijen u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck imenovan je Danylo Murashko. 

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je kako je bojnik Murashko poginuo u borbi 27. siječnja. 

Tijekom svoje službe, ministarstvo je reklo da je oboreni zrakoplov udaljio od stambenog područja. 

- Posthumno je nominiran za titulu Heroja Ukrajine - dodaje se. 

22.11

SAD neće isporučiti Ukrajini borbene zrakoplove F-16

24sata

SAD je isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova F-16 u Ukrajinu, rekao je Joe Biden. 

Ukrajinski dužnosnici intenzivirali su svoje apele zapadnim saveznicima da im pošalju ratne zrakoplove kako bi im pomogli u borbi protiv ruskih snaga.

Više pročitajte OVDJE.

21.37

Ukrajina upozorava da se ne može obraniti od iranskih balističkih projektila

Ukoliko Rusija nabavi iranske balističke projektile za upotrebu u svom ratu u Ukrajini, ukrajinske zračne snage upozorile su da nemaju sredstva za obranu od njih.

- Rusija je i dalje voljna primiti UAV (besposadne letjelice) i projektile Fateh i Zolfaghar od Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava da ih porazimo - rekao je u ponedjeljak na ukrajinskoj televiziji Yurii Ihnat, glasnogovornik zapovjedništva zračnih snaga.

U studenom se Iran pripremao poslati još oko 1000 komada oružja, uključujući balističke projektile kratkog dometa zemlja-zemlja i više jurišnih bespilotnih letjelica, Rusiji kako bi ih upotrijebila u ratu protiv Ukrajine, dužnosnici zapadne zemlje koji pomno prate iransko oružje program rekao je tada za CNN.

Reuters je u listopadu citirao dva iranska dužnosnika i dva iranska diplomata u izvješću da je Teheran obećao Rusiji opskrbiti to oružje. 

- Rusi su tražili više bespilotnih letjelica i onih iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno obitelj projektila Fateh i Zolfaghar - rekao je Reutersu jedan od iranskih diplomata koji je bio obaviješten o putovanju.

Iranska vlada priznala je u studenom da je poslala ograničen broj bespilotnih letjelica u Rusiju u mjesecima prije početka invazije na Ukrajinu, ali je zanijekala isporuku vojne opreme za upotrebu u ratu u Ukrajini.

- Rusija ima projektile tipa Kinžal koji gađaju balističkom putanjom - rekao je Ihnat u ponedjeljak. 

- Imaju rakete Kh-22 koje gađaju na balističkoj putanji i imaju rakete S-300 i S-400 koje gađaju na balističkoj putanji. To su izazovi i prijetnje s kojima se trenutno suočavamo - govori.

Ihnat je rekao da su Ukrajini za “poražavanje balističkih prijetnji” potrebni sustavi protuzračne obrane poput najnovije generacije američkog Patriota PAC-3 i SAMP/T francuske proizvodnje (Sol-Air Moyenne Portée/Terrestre).

SAD nije objavio detalje o protuzračnom obrambenom sustavu Patriot koji planira osigurati Ukrajini. Ukrajinski vojnici su ranije ovog mjeseca trebali započeti obuku na raketnom sustavu Patriot.

21.11

Zelenski poziva na pravovremenu provedbu snažnih odluka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je saveznike na pravovremenu provedbu snažnih odluka.

- Nema vremena za nastavak razmišljanja, moramo donijeti odluke - rekao je Zelenski te dodao da je 'ključno pitanje učinkovitost'.

- Odluke su bile dobre, ali je ključno da snažne odluke budu pravovremene. Za nas je od velike važnosti da brzo reagiramo - rekao je razgovarajući s danskom premijerkom Mette Frederiksen.

Zelenski je također rekao da je Ukrajina s partnerima podijelila sve obavještajne informacije koje su dobili. 

- Ne može biti nikakvih tajni - dodao je.

Zahvalio je Danskoj na donaciji haubica Caesar i rekao kako je uvjeren da ruska ofenziva neće imati pozitivan ishod. 

- Vjerujem u našu vojsku. Mislim da ćemo postupno zaustavljati Ruse, boriti se protiv njih i pripremat ćemo vlastitu veliku protuofenzivu - zaključio je.
 

Komentari 85