Obavijesti

News

Komentari 169

Ukrajina: Ruske snage više nisu spremne za ofenzive. Britanija će obučavati ukrajinske pilote

Ukrajina: Ruske snage više nisu spremne za ofenzive. Britanija će obučavati ukrajinske pilote

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su dvojica ruskih zapovjednika ubijenI u istočnoj Ukrajini, dok ukrajinske snage pokušavaju probiti rusku obranu u gradu Bahmutu u kojemu se mjesecima vode teške borbe

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.04

Pentagon: Američki tenkovi Abrams stigli je u Njemačku za obuku ukrajinskih snaga

Trideset i jedan tenk M1 Abrams stigao je u Njemačku uoči programa obuke ukrajinskih snaga na američkim tenkovima, priopćio je Pentagon u ponedjeljak.

Očekuje se da će ukrajinske posade započeti obuku u Grafenwohru u Njemačkoj u sljedećih nekoliko tjedana, rekao je tajnik Pentagona.

Očekuje se da će program obuke trajati nekoliko mjeseci te da će tenkovi biti poslani u Ukrajinu negdje na jesen.

Tenkovi koji sada stižu u Njemačku posebno su namijenjeni za obuku ukrajinskih posada, dok tenkovi koji će u konačnici biti poslani u Ukrajinu prolaze kroz obnovu i pripremu za isporuku, rekao je Ryder.

 

21.40

Ukrajina tvrdi da napreduje u Bahmutu, Zelenski osigurao novo oružje iz Europe

Ukrajina je izvijestila u ponedjeljak o prvom značajnom napredovanju na bojištu u posljednjih šest mjeseci, a predsjednik Volodimir Zelenski vratio se iz Londona u Kijev s obećanjem o novim bespilotnim letjelicama dugog dometa za protuofenzivu protiv Rusije.

- Napredovanje naših vojnika u smjeru Bahmuta prvi je uspjeh ofenzivnih akcija u obrani Bahmuta- rekao je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik kopnenih snaga putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

- Posljednjih dana se pokazalo da možemo napredovati i uništavati neprijatelja i u ovim izuzetno teškim uvjetima. Mi se borimo s manje resursa nego neprijatelj, a istovremeno smo u stanju uništiti njegove planove- dodao je Sirski.

PROČITAJTE VIŠE

20.48

Macron: Francuska je otvorena za obuku ukrajinskih borbenih pilota

Francuska je otvorena za obuku ukrajinskih borbenih pilota, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za francusku televiziju TF1 u ponedjeljak nakon što je u nedjelju navečer primio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Otvorili smo vrata obuci borbenih pilota- rekao je Macron. 

- Obuka može početi odmah.

Na pitanje hoće li Francuska poslati borbene zrakoplove u Ukrajinu, Macron je odgovorio da ne govori o 'avionima', već o 'raketama' i 'obuci'.

 

20.35

Načelnik južnoafričke vojske posjetio je Moskvu radi bilateralnih razgovora

Južnoafričke nacionalne obrambene snage (SANDF) priopćile su da je zapovjednik njihove vojske, Lawrence Mbatha, otišao u Moskvu na bilateralni sastanak, gdje će posjetiti ruske vojne akademije i razgovarati s dužnosnicima.

- Mora se napomenuti da Južnoafrička Republika ima vojne bilateralne odnose s raznim zemljama na kontinentu i šire- navodi se u priopćenju SANDF-a, dodajući da je sastanak u Rusiji planiran dosta unaprijed.

Ranije je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa rekao da nesvrstani položaj zemlje ne daje prednost Rusiji u odnosu na druge države i ponovio svoj poziv na mirno rješenje sukoba u Ukrajini.

19.58

Moskva tvrdi da je otjerala francuske i njemačke avione od svoje granice

 

Rusko ministarstvo obrane reklo je da je u ponedjeljak podignulo borbeni mlazni zrakoplov kako bi spriječio ulazak francuskih i njemačkih patrolnih aviona u ruski zračni prostor iznad Baltičkog mora, nakon što je primijetilo da lete prema Rusiji.

Moskva je rekla da se radi o njemačkom patrolnom zrakoplovu P-3C i francuskom pomorskom ophodnom zrakoplovu Atlantic-2. Nakon što je ruski mlazni avion uzletio, njemački i francuski su se okrenuli, a Suhoj Su-27 se vratio u zračnu bazu, objavilo je ministarstvo obrane.

Reuters nije mogao odmah potvrditi ruske navode o kretanjima zrakoplova, a njemačko zrakoplovstvo, francusko ministarstvo obrane i NATO nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

- Dvije zračne mete su primijećene kako se približavaju ruskoj državnoj granici- stoji u priopćenju ministarstva.

- Kako bi identificirao mete i spriječio kršenje ruske državne granice, podignut je borbeni mlazni avion Su-27 iz baltičke flote ratnog zrakoplovstva- dodali su.

 

Komentari 169