News

Komentari 1

Šefica njemačke diplomacije: 'Kina ima zadatak zauzeti se za svjetski mir i ne podržavati rat'

Šefica njemačke diplomacije: 'Kina ima zadatak zauzeti se za svjetski mir i ne podržavati rat'

Kina još nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Dok je svijet obilježavao godinu dana od početka ruske invazije, Peking je predstavio dokument sa stajalištem u 12 točaka u kojem se poziva na prekid vatre

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock inzistirala je na poštivanju Povelje UN-a tijekom sastanka sa svojim novim kineskim kolegom Qin Gangom, u trenutku dok vlada zabrinutost da bi Peking mogao Moskvu opskrbiti oružjem u ratu protiv Ukrajine.

Baerbock je u četvrtak u New Delhiju izjavila da je kineskoj strani jasno dala do znanja da bi se opskrba oružjem ili robom koja bi se mogla koristiti u civilne i vojne svrhe smatrala "potporom ratu", misleći na rat Kremlja protiv Ukrajine pokrenut prije godinu dana.

Ministri vanjskih poslova Skupine G20, vodećih gospodarskih sila, sastali su se u četvrtak u glavnom gradu Indije.

- Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Kina ima zadatak "zauzeti se za svjetski mir i ne podržavati agresorski rat koji krši međunarodno pravo - rekla je Baerbock nakon razgovora s kineskim šefom diplomacije.

Kina je nedavno rekla "da nitko to ne bi učinio, što bi bila dobra vijest", rekla je Baerbock, dok zapadne zemlje ovih dana izražavaju zabrinutost zbog izvješća da bi Peking Rusiji mogao dati bespilotne letjelice za napad na civilne ciljeve u Ukrajini.

Kina još nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Dok je svijet obilježavao godinu dana od početka ruske invazije, Peking je predstavio dokument sa stajalištem u 12 točaka u kojem se poziva na prekid vatre i pregovore.

Na Zapadu je dokument primljen sa skepsom jer je ocijenjeno da ne pokazuje nikakve nove pristupe i ne predviđa povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.

Najčitaniji članci