Obavijesti

News

Komentari 157

Šefica Uskoka: Još od listopada Mamić izlazi s raznim tvrdnjama

Šefica Uskoka: Još od listopada Mamić izlazi s raznim tvrdnjama

Ranije danas je USKOK objavio priopćenje o izvidima nakon USB-a koji im je predao sam Mamić, a Marušić kaže da je Mamić na presici iznio i neke novosti

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić dala je izjavu za medije nakon niza optužbi koje je na konferenciji za medije prije nekoliko dana iznio Zdravko Mamić. 

- Činjenica je da je od listopada povremeno Zdravko Mamić izlazio s određenim tvrdnjama koje nisu pružale dovoljno informacija. Čim smo dobili stick, krenuli su izvidi - kazala je Marušić.

Otkrila je da su neki rezultati izvida već pristigli, ali i da je na konferenciji prije dva dana Mamić iznio i 'neke nove tvrdnje'. No, dodala je da ne može reći u kojoj su fazi izvidi.

Ranije danas je USKOK objavio priopćenje o izvidima nakon USB-a koji im je predao sam Mamić.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"USKOK je od dana primitka prijenosne memorije (USB stick) započeo sa provjerama sadržaja i do danas je uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, te je do danas 31 osoba ispitana u svojstvu građanina, a upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020. godine, a jedna u studenom 2020. godine, te su u listopadu 2020. godine pokrenuti imovinski izvidi. (18. 3. 2021.)

USKOK naglašava da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić tijekom ljeta 2019. godine izjavljivao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika, pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama. Međutim, pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira „nova otkrića i nove dokaze“.

USKOK je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona, i sukladno zakonskim odredbama te sa pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima. Slijedom toga, smatramo, sa pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja USKOK-u, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je „sve prijavljeno“.

Upravo iz tog razloga naglašavamo da budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, USKOK mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama.

Ovo priopćenje je sastavljeno u skladu sa zakonskim odredbama i uz odobrenje ravnateljice USKOK-a radi iskazanog interesa javnosti, no uz naglasak zaštite izvida i probitaka prethodnog postupka", priopćili su.