Obavijesti

News

Komentari 80

Šeks o pravosuđu: Svaka Vlada pa i HDZ-ova odgovorna je u svom dijelu za stanje sudstva

Šeks o pravosuđu: Svaka Vlada pa i HDZ-ova odgovorna je u svom dijelu za stanje sudstva

Vladimir Šeks poručio je i da se ne mogu određene ekscesne pojave u pravosuđu, određeni postupci stavljati na teret političke vlasti. Kaže da pravosuđe, sudbena vlast i DORH moraju ostati neovisni od politike

VIDEO

Član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je svaka Vlada pa i HDZ-ova odgovorna u svojem dijelu u "onom opsegu koji se odnosi na pravosuđe" ali i poručio da se ne mogu određene ekscesne pojave u pravosuđu stavljati na teret političke vlasti.

Šeks je, uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, odgovorio bivšem predsjedniku Vrhovnog suda Krunislavu Olujiću koji je HDZ imenovao glavnim krivcem za stanje u pravosuđu, podsjetivši ga da je on bio jedan od glavni aktera u kreiranju pravosudnih politika.

"Svatko ima pravo na svoje mišljenje, pa i na svoje pogrešno mišljenje. Krunislav Olujić je bio koliko se ja sjećam predsjednik Vrhovnog suda, bio je glavni državni odvjetnik, tako da je on jako participirao sa značajnim udjelom u hrvatskom pravosuđu. Bio je i član moje ustavne komisije i saborski zastupnik, bio je i potpredsjednik Odbora za Ustav. Tako da je on sve do razrješenja s dužnosti predsjednika Vrhovnog suda bio jedan od glavnih aktera u kreiranju politike u pravosuđu", izjavio je u ponedjeljak Šeks uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Plenković o sudstvu: Ne dolazi u obzir da se nameće da je HDZ odgovoran za stanje pravosuđa
Plenković o sudstvu: Ne dolazi u obzir da se nameće da je HDZ odgovoran za stanje pravosuđa

Šeks je dodao kako svaka etapa u razvoju Hrvatske, njenih politika i politike pravosuđa ima svoje značajke te kako svaka Vlada ima svoj udjel u kreiranju ukupne politike prema pravosuđu.

Na pitanje o tome ima li krivnje u redovima HDZ-a kada je riječ o sadašnjoj situaciji u pravosuđu, Šeks je uzvratio kako se ne može govoriti o krivnji, nego se može govoriti o odgovornosti.

"Svaka Vlada pa i Vlada HDZ-a je odgovorna u svojem dijelu, onom opsegu, koji se odnosi na pravosuđe. Ne mogu se određene ekscesne pojave u pravosuđu, određeni postupci stavljati na teret političke vlasti", smatra Šeks.

Ustvrdio je kako su pravosuđe, sudbena vlasti i državno odvjetništvo potpuno neovisni od politike te da takvi trebaju i ostati.

"A hoće li se oni u punoj mjeri koristiti svojim ustavnim položajem da budu nezavisni, nepristrani od političke vlasti, to je stvar svakoga pojedinca u kamenčiću sudbene vlasti", naglasio je Šeks.

Kome sada koristi Plenkovićevo 'zgražanje' nad Mamićem i sucima? Neka poduzme nešto...
Kome sada koristi Plenkovićevo 'zgražanje' nad Mamićem i sucima? Neka poduzme nešto...

Istaknuo je kako se uglavnom govori o sporom pravosuđu, što smatra "velikom istinom" te da se trebaju poduzeti vrlo radikalne mjere da se brojni postupci, osobito kapitalne naravi, ubrzaju i dovedu u takav okvir u kojem neće izazivati sumnju u koruptivnosti pravosuđa.

Smatra kako pojedini postupci određenih sudaca ne bi smjeli bacati sjenu na cjelokupno pravosuđe, te kako ne smiju zatamniti 99 posto hrvatskih sudaca, državnih odvjetnika i svih pravosudnih djelatnika koji časno i odgovorno obnašaju svoje dužnosti.

"Taj jedan mali promil treba vrlo brzo razriješiti i dovesti do jedne situacije da se jasno zna u čemu je stvar", zaključio je Šeks.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude
POGLEDAJTE VIDEO

Uznemirujuća snimka: Napadač krenuo prema obitelji, heroj stao pred njega da spasi ljude

Ubrzo nakon stravičnog napada u šoping centru u Sydneyju, objavljena je i snimka na kojoj se vidi kako napadač s velikim nožem lovi ljude po centru, a onda je naišao na muškarca koji nije bježao

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...
Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...
BEROŠEV RAVNATELJ

Sa zdravstvom nema veze, dvije firme mu propale, kaže da će za čas srediti papire nove bolnice...

Žanić je u Ministarstvo zdravstva došao 2018. kao pomoćnik tadašnjeg ministra Kujundžića bez da je ikad prije radio u zdravstvu. Žanić mu je bio i zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić