"Predsjednica ima ovlasti za sastavljanje privremene vlade" | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 92

"Predsjednica ima ovlasti za sastavljanje privremene vlade"

"Predsjednica ima ovlasti za sastavljanje privremene vlade"
1

Vladimir Šeks nije spominjao nove izbore nego aktiviranje članka Ustava u kojem ako se ne sastavi nova vlada, privremenu vladu može sastaviti predsjednik države

VIDEO

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović je nakon raspuštanja rekla da poziva sve novoizabrane saborske zastupnike na odgovornost prema građanima prema biračima koji su ih izabrali i drugi krug konzultacija održat će se u ponedjeljak.

Njezin savjetnik Vladimir Šeks je rekao da se nada da će javnost napraviti golemi pritisak na velike igrače i da će ih "prisiliti" da što prije postignu konsenzus. Šeks niti u jednom trenutku nije spominjao nove izbore nego aktiviranje članka Ustava u kojem ako se ne sastavi nova vlada, privremenu vladu može sastaviti predsjednik države. 

- Očekivao sam ovakav rasplet od mogućih raspleta jer po ustavu ako jedna trećina zastupnika ne predloži kandidata za predsjednika Sabora, predsjedavajućem nema druge nego da prekine sjednicu i odrediti ili rok ili trenutak za drugu sjednicu. Međutim ja bih nešto drugo rekao što mislim da je je važno da će vrlo veliki pritisak biti hrvatske javnosti na sve aktere na političkoj pozornici da odgovorno i savjesno se ponašaju i da ne dopuste da u Hrvatskoj nastane jedna politička i ustavna kriza. Ako se u dogledno vrijeme ne konstituira Sabor, znači da bi bio blokiran i paraliziran rad zakonodavne vlasti, predstavničkog tijela koji kontrolira i nadzire Vladu. Nijedna zemlja ne može duže vrijeme biti bez takvoga tijela. Istina zastupnika prošlog saziva Sabora zadržavaju svoj mandat, ali parlamenta nema. Pritisak javnosti će biti tako jak da će utjecati na sve ključne aktere jer će se kod građana razvijati ogorčenje zbog ponašanja na političkoj sceni koji svojim zadovoljavanjem partikularnih interesa ne gledaju cjelinu problema. Mislim da će zbog toga, javnost doći do savjesti političkih aktera da se što prije konstituira Sabor. Neću ulaziti jesu li trebali podržati Podolnjaka ili ne. Ako u razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to rok, ne počne funkcionirati zakonodavna vlast, tada može predsjednica Republike iskoristiti onu svoju ustavnu ovlast da se ona brine o urednom funkcioniranju držane vlasti. Kada bi nastupila paraliza sustava tada bi predsjednica trebala razriješiti taj gordijski čvor, no to će ona procijeniti. Predsjednici nije ni teže ni lakše, ima svoju ustavnu ovlast da pokuša doći do mandatara za sastavljanje vlade. Bilo bi jasnije da je danas izabran predsjednik Sabor jer bi se znalo koja je to parlamentarna većina, sada ne znamo. Predsjednica ima pravo da u roku od 20 dana od službenih rezultata sazove sabor na prvo zasjedanje. Tako da ne može se reći da je ovo preuranjeno. Špekuliati da je trebala čekati da se glavni akteri dogovore to znači da bi se miješala u izbore  - rekao je Šeks. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 92

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.