Obavijesti

News

Komentari 0

Selak Raspudić : Ekocid treba biti zasebno kazneno djelo

Selak Raspudić : Ekocid treba biti zasebno kazneno djelo

Selak Raspudić kaže kako je u ovom slučaju odgovornost na Državnom inspektoratu i inspekciji za zaštiti okoliša, koji su izjavili da su unazad nekoliko godina imali više postupanja prema toj tvrtki i odgovornoj osobi

VIDEO

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić rekla je u srijedu u Hrvatskom saboru da je Most prije godinu dana predložio izmjene Kaznenog zakona kako bi ekocid bio zasebno kazneno djelo, upozorivši na katastrofalne posljedice požara u osječkoj tvrtki "Drava International".

U slobodnom govoru u Saboru Selak Rasudić je poručila kako očekuju da se taj prijedlog, koji su predložili u suradnji s Katerom za Kazneno pravo, usvoji i tako spriječe katasrofe poput požara plastike u toj tvrtki.

Hrvatski sabor raspravljat će o novom Zakonu o turizmu, prvom takvom u Hrvatskoj
Hrvatski sabor raspravljat će o novom Zakonu o turizmu, prvom takvom u Hrvatskoj

Ocijenila je da je odgovornost za postupanje prema tvrtki "Drava International" i odgovornoj osobi bila na Osječko-baranjskoj županiji, kroz postupak izdavanja i mogućnost ukidanja dozvole za gospodarenjem posebice, jer su prema tvrdnji župana Ivana Anušića, imali saznanja da se tamo unazad više godina odlažu prekomjerne količine otpada te da su se požari već i ranije događali.

- Znalo se, moglo se. A zašto se nije postupilo je političko pitanje koje zahtjeva odgovor nadležnih osoba- rekla je. 

Oni koji su imali saznanja trebali su obavijestiti nadležnu inspekciju u Državnom inspektoratu te nadležno ministarstvo zbog postupka utvrđivanja uvjeta za gospodarene otpadom ui eventualnog sankcioniranja tvrtke i dogovorne osobe. 

Troskot: HEP me tuži za klevetu, to je uzaludno trošenje novaca
Troskot: HEP me tuži za klevetu, to je uzaludno trošenje novaca

Selak Raspudić kaže kako je u ovom slučaju odgovornost na Državnom inspektoratu i inspekciji za zaštiti okoliša, koji su izjavili da su unazad nekoliko godina imali više postupanja prema toj tvrtki i odgovornoj osobi te podnijeli dvije kaznene prijave i više prekršajnih prijava. Također, drži i da je odgovornost i na Ministarstvu gospodarstva i održivog  razvoja te na vlasniku ako nije postupao u skladu s izdanom dozvolom i poduzeo sve mjere za sprječavanje požara. 

Najavila je i da će Most od predsjednice Skupštine Osječko-baranjske županije tražiti žurno sazivanje tematske sjednice vezano uz nastali požar te način gospodarenja otpadom na području te županije.

I Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) upozorio je kako su požari o Osijeku i kod Zaboka samo dva u nizu požara koji su proteklih godina postali učestali i djelomično su posljedica, smatra, populističkog načina upravljanja otpadom od strane dijela većih gradova lokalnih samouprava.

Mostovci poslali zahtjev: Žele vojsku na granici zbog izbjeglica
Mostovci poslali zahtjev: Žele vojsku na granici zbog izbjeglica

Izrazio je nezadovoljstvo što Hrvatska nema niti jednu energanu na otpad te rekao kako europske države znaju da nema cjelovitog gospodarenja otpadom bez izgradnje energane u kojoj se od otpada dobiva energija i ostvaruje korist.

- Bez energane za otpad nije moguće postići cilj da se do 2035. samo deset posto obrađenih količina otpada može odložiti na odlagalištima- poručio je.   

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...