Obavijesti

News

Komentari 5

Selak Raspudić 'oprala' kolege jer ih ne zanima obrazovanje: 'Ovo je zaista poražavajuće'

Selak Raspudić 'oprala' kolege jer ih ne zanima obrazovanje: 'Ovo je zaista poražavajuće'

Na današnjem dnevnu redu sjednice Sabora su izmjene Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a raspravljati je došlo svega par zastupnika. Selak Raspudić je to razbjesnilo

VIDEO

Usudit ću se reći da je Sabor kapitulirao, poručila je zastupnica Kluba Mosta Marija Selak Raspudić raspravljajući pred praznom sabornicom o izmjeni Zakona o Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Za govornicom je stajala pred 10-ak zastupnika. 

'Sabor je na temi obrazovanja kapitulirao. Obrazovni proces zanima nas tek nekolicinu, poražavajuće'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisam sklona patetici, no činjenica je da obrazovni proces zanima nas tek nekolicinu. U ovoj situaciji nagomilanih problema u školstvu, koji nisu u fokusu javnog interesa, gdje su naše obrazovne institucije svedene na epidemiološke ustanove, a nitko se više ne bavi procesima reforme, mi saborski zastupnici smo pred temom obrazovanja kapitulirali. Ovo je doista poražavajuće - obratila se kolegama zastupnicima i poručila da se probude iz Covid sna i počnu baviti temama koje su itekako bitne.

- Našoj vladajućoj garnituri obrazovanje nije prioritet, ovo nije pitanje mog dojma, nego činjenica jer je u prošlom sazivu resor obrazovanja dala manjinskom partneru, koji pak nije znao što bi s njime pa se poigrao i dao ga nekome tko uopće nije imao podršku naroda jer nije sudjelovao na parlamentarnim izborima - poručila je dodavši kako se svakom novom garniturom na vlasti pojavi neki obrazovni mesija s najnovijim reformskim procesima.

- Baš zato je iznimno važno da se mi ovdje kao najvažnije zakonodavno tijelo probudimo i sudjelujemo u donošenju ovakvih zakona, koji su ključni za kontrolu i onemogućavanje hirova budućih ministara znanosti i obrazovanja, a bogme i sadašnjih. Činjenica je da se ovim Zakonom sprječava nezavisna evaluacija, odnosno da se NCVVO stavlja pod šapu Ministarstva - naglasila je istaknuvši kako to pokazuje da smo nezreli kao društvo. 

- To je naš poraz - poručila je. 

Naime, ovim izmjenama predlaže se da Centar može donositi Statutom svoj unutarnji ustroj, a ne tražiti odobrenje Sabora kao do sada, uvođenje radnog mjesta pomoćnika ravnatelja Nacionalnog centra, a bolje se definira tajnost i obaveza čuvanja tajne. Prava i dužnosti osnivača NCVVO-a više neće obavljati Vlada, nego Ministarstvo obrazovanja.

Govoreći o izmjenama Zakona, Selak Raspudić je naglasila kako vladajući u drugom čitanju nisu prihvatili prijedloge oporbe koje bi donijele kvalitetne promjene u obrazovanju. 

Oporbeni zastupnici kritizirali su što se ukidaju ovlasti Saboru te što se NCVVO stavlja pod ingerenciju Ministarstva. Time, naglasili su, NCVVO gubi neovisnost. 

'Ne samo da nemamo vanjsko vrednovanje nego i ne činimo gotovo ništa da ga izgradimo'

- Ništa se ne stavlja pod kapu Ministarstva. Kroz 15-godišnje iskustvo i praksu rada Centra se uvidjelo da je gotovo nemoguće izmijeniti ustroj samog Centra kako bi se odgovorio svim potrebama, zahtjevima i ovlastima koje su pred njega stavljeni, a to su državna matura i nacionalni ispiti - rekao je državni tajnik Ivica Šušak. 

SDP-ova Sabina Glasovac sramotnom je ocijenila i činjenicu što NCVVO već duže vrijeme nije predao svoje izvješće saborskom Odboru, a dužan je to jednom godišnje po Zakonu.

- Moramo učiniti sve da NCVVO ostane neovisna institucija, a bojim se da ovaj Zakon ne ide u tom smjeru - poručila je Glasovac podsjetivši na brojne skandale na državnoj maturi.

Sporno joj je i što se za izbor ravnatelja Centra uz 10-godišnje iskustvo u sustavu obrazovanja uvodi i znanstveno-istraživački rad. 

- Ako već tražimo iskustvo u znanstveno-istraživačkom radu, onda neka ono bude striktno vezano uz sustav obrazovanja - istaknula je dodavši kako krucijalno nije baš ni uvođenje pomoćnika ravnatelja. 

- Samo još jedan u nizu uhljebistana, a to će platiti porezni obveznici - rekla je.

Pitanje je hoće li ovom izmjenom NCVVO postati tek puka administrativna potpora za potrebe Ministarstva, istaknula je Selak Raspudić. 

- Činjenica je da Centar gubi neovisnost jer će njegov rad nadzirati isključivo Ministarstvo i to pokazuje da će utjecaj na obrazovanje biti predan voljnosti političke opcije koja je na vlasti - dodala je istaknuvši kako se gubitkom neovisnosti otvara put prema mogućim manipulacijama vrijednim podacima. 

Most donošenje ovih izmjena neće podržati.

- Ne poštujete osnovno načelo trodiobe vlaste, de facto ovime izazivate monarhiju. Vama je demokracija nepoznanica - poručila je.

Nenad Bakić u ime Kluba Zeleno-lijevog bloka istaknuo je nepotrebnim uvođenje novog radnog mjesta pomoćnika ravnatelja te također neslaganje da se Centar stavlja pod ingerenciju Ministarstva. 

- Najvažnije od svega je što u ovim izmjenama ne piše kako da Centar konačno krene raditi svoj posao jer mi stvarni sustav vanjskog vrednovanja odgojno-obrazovnog sustava ne samo da nemamo nego i ne činimo gotovo ništa da ga izgradimo. Da, imamo državnu maturu, ali ona ne može i nikad nije ni mogla, neće ni moći, u cijelosti preuzeti tu ulogu - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a