Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Seljačka buna: 'Dosta nam je ovog harača. Pa to je pljačka'

Već ih plaćaju državi: Načelnik baranjske općine Čeminac Zlatko Pinjuh uveo seljacima poreze na traktore i kombajne te korištenje cesta. To je naišlo na burne reakcije...

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
51 komentara

Baranja je gospodarski uništena, sve više stanovnika, ali i poduzetnika, iz nje iseljava. Jako je malo onih koji odolijevaju nametima, posebice ako se radi o malim proizvođačima i OPG-ovima, pa je upravo stoga potez načelnika općine Čeminac, Zlatka Pinjuha, sve ostavio šokirane.

Pinjuh je iskoristito zakonsku mogućnost popunjavanja općinskog proračuna pa je poljoprivrednicima i poduzetnicima u svom selu nametnuo dodatne poreze i prireze. Radi se o prirezu na dohodak, porezu na potrošnju, porezu na kuće za odmor te porezu na korištenje javnih površina. Posebne račune dobili su za komunalne doprinose i vodu.

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

- Za svaki traktor, stroj i priključak ja općini moram platiti dodatni porez iako sam ga državi već platio. Zaračunali su nam dodatni porez na sve u poslovanju pa pored svih davanja koje imam općini moram platiti dodatnih 30.000 kuna godišnje, a to bih u susjednoj općini Jagodnjak platio 1500 - kaže Petar Pranjić iz Čeminca, vlasnik OPG-a. Ogorčen je i Zlatko Boras, vlasnik voćnjaka i hladnjače. Boras kaže kako općini mora prijaviti kamion i prikolicu kojima se služi samo tri mjeseca u godini, dok ima berbu.

- Registracija toga kamiona košta me 20.000 kuna, a sada za njega moram platiti dodatno. Sada sam dobio da moram platiti 65.000 kuna komunalne naknade na hladnjaču koju imam. Mi to ne možemo izdržati i dok budemo mogli raditi, radit ćemo - kaže Boras, koji je ostao šokiran primljenim uplatnicama. Nekolicina seljaka još je prošle godine prijavila načelnika općine nadležnim službama. Angažirali su i odvjetnike. Rade Vidić ima malo seosko imanje s ovcama i kravama.

- Imam štalu, jednu nadstrešnicu i traktor i priključke. Živimo od mlijeka koje predamo. Dobio sam 40.000 kuna za komunalije i slivne vode koje moram platiti. Nadstrešnicu su mi zaračunali kao poslovni prostor. 40.000 kuna u mlijeku je 20.000 litara mlijeka, a to je trećina moje godišnje proizvodnje - kaže Vidić. Svim poljoprivrednicima koji kroz selo voze traktore i priključke zaračunata je i cestarina jer koriste javnu površinu. Ceste u Čemincu 2000. su, tvrde seljaci, obnovljene državnim novcem, a ne općinskim.

Pinjuh: Samo štitim male ljude

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Načelnik općine Čeminca, Zlatko Pinjuh, kaže da nisu učinili ništa što ne čine i druge općine.

- Našim nametima mi zapravo izjednačavamo male ljude, koji sve to plaćaju bez pogovora, s poljoprivrednicima koji to do sada nisu plaćali jer im je netko u prošloj vlasti dao mogućnost da budu privilegirani. A oni agresivno uništavaju naše javne površine svojim strojevima i objektima. Ne smatram da smo time obeshrabrili potencijalne ulagače nego smo samo uveli reda - kazao je načelnik Pinjuh.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message