Obavijesti

News

Komentari 51

Seljačka buna: 'Dosta nam je ovog harača. Pa to je pljačka'

Seljačka buna: 'Dosta nam je ovog harača. Pa to je pljačka'
3

Već ih plaćaju državi: Načelnik baranjske općine Čeminac Zlatko Pinjuh uveo seljacima poreze na traktore i kombajne te korištenje cesta. To je naišlo na burne reakcije...

VIDEO

Baranja je gospodarski uništena, sve više stanovnika, ali i poduzetnika, iz nje iseljava. Jako je malo onih koji odolijevaju nametima, posebice ako se radi o malim proizvođačima i OPG-ovima, pa je upravo stoga potez načelnika općine Čeminac, Zlatka Pinjuha, sve ostavio šokirane.

Pinjuh je iskoristito zakonsku mogućnost popunjavanja općinskog proračuna pa je poljoprivrednicima i poduzetnicima u svom selu nametnuo dodatne poreze i prireze. Radi se o prirezu na dohodak, porezu na potrošnju, porezu na kuće za odmor te porezu na korištenje javnih površina. Posebne račune dobili su za komunalne doprinose i vodu.

- Za svaki traktor, stroj i priključak ja općini moram platiti dodatni porez iako sam ga državi već platio. Zaračunali su nam dodatni porez na sve u poslovanju pa pored svih davanja koje imam općini moram platiti dodatnih 30.000 kuna godišnje, a to bih u susjednoj općini Jagodnjak platio 1500 - kaže Petar Pranjić iz Čeminca, vlasnik OPG-a. Ogorčen je i Zlatko Boras, vlasnik voćnjaka i hladnjače. Boras kaže kako općini mora prijaviti kamion i prikolicu kojima se služi samo tri mjeseca u godini, dok ima berbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Registracija toga kamiona košta me 20.000 kuna, a sada za njega moram platiti dodatno. Sada sam dobio da moram platiti 65.000 kuna komunalne naknade na hladnjaču koju imam. Mi to ne možemo izdržati i dok budemo mogli raditi, radit ćemo - kaže Boras, koji je ostao šokiran primljenim uplatnicama. Nekolicina seljaka još je prošle godine prijavila načelnika općine nadležnim službama. Angažirali su i odvjetnike. Rade Vidić ima malo seosko imanje s ovcama i kravama.

- Imam štalu, jednu nadstrešnicu i traktor i priključke. Živimo od mlijeka koje predamo. Dobio sam 40.000 kuna za komunalije i slivne vode koje moram platiti. Nadstrešnicu su mi zaračunali kao poslovni prostor. 40.000 kuna u mlijeku je 20.000 litara mlijeka, a to je trećina moje godišnje proizvodnje - kaže Vidić. Svim poljoprivrednicima koji kroz selo voze traktore i priključke zaračunata je i cestarina jer koriste javnu površinu. Ceste u Čemincu 2000. su, tvrde seljaci, obnovljene državnim novcem, a ne općinskim.

Pinjuh: Samo štitim male ljude

Načelnik općine Čeminca, Zlatko Pinjuh, kaže da nisu učinili ništa što ne čine i druge općine.

- Našim nametima mi zapravo izjednačavamo male ljude, koji sve to plaćaju bez pogovora, s poljoprivrednicima koji to do sada nisu plaćali jer im je netko u prošloj vlasti dao mogućnost da budu privilegirani. A oni agresivno uništavaju naše javne površine svojim strojevima i objektima. Ne smatram da smo time obeshrabrili potencijalne ulagače nego smo samo uveli reda - kazao je načelnik Pinjuh.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a