News

Komentari 121

Selo brani Škaričića: 'Što ga dirate, pa svi bi ionako umrli'

Selo brani Škaričića: 'Što ga dirate, pa svi bi ionako umrli'

Prošla samoizolacija: Nije bilo propusta, kažu prve informacije oko rezultata nadzora. Mještani Podgrađa se slažu da Ivan Škaričić nije ništa kriv

Kod nekoliko štićenika zabilježena je povišena temperatura prije desetak dana. Situacija je malo eskalirala. Govorio je to prije tri tjedna u kameru ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj u Splitu Ivan Škaričić dok su poput Marsovaca maskirani djelatnici Hitne iznosili štićenike zaražene korona virusom te cijeli kat Doma evakuirali u splitsku bolnicu na Križinama. Tog dana potvrđeno je deset oboljelih. Bio je to tek početak.

POGLEDAJTE VIDEO

Danas, svaka peta preminula osoba koja se u državnim statistikama vodi kao žrtva COVIDA-19 nalazila se u splitskom Domu za starije i nemoćne. Ukupno je “ulazak” virusa u taj dom životom platilo (dosad) 12 osoba, dok je u cijeloj državi zabilježeno 59 smrtnih slučajeva od korona virusa.

Prve informacije govore kako ni jedna inspekcija, bilo zdravstvena, bilo ona Ministarstva za demografiju, nije pronašla nekakve pogreške u ponašanju Škaričića osobno, pa ni ostalih u “zapovjednom” lancu. Međutim, nalazi se još analiziraju pa se očekuje da će inspekcije ipak dati odgovore na najmanje tri ključna pitanja.

Još se čeka analiza rezultata

Zašto se nije napravilo pet, dva, ma makar jedan jedini test na korona virus kod jednog jedinog “sumnjivog”, febrilnog štićenika u tih desetak dana? Zašto je smjena djelatnika Doma, koji su također radili u šihtama po 14 dana, obavljena u ponedjeljak navečer, dan prije “otkrića” novog žarišta zaraze i dok su se čekali rezultati tog jutra uzetih briseva, pa su tako dvije kompletne smjene zaposlenih u Domu postale sumnjive na koronu? Konačno, zašto na vrijeme u Dom nisu stigle dovoljne količine zaštitne opreme, maskica...? U Podgrađu je kuća “našeg Ive”, kako mu tepaju mještani, prazna. Mjesto doživljava procvat - na sve strane novogradnje, ima vila s bazenima, a prilično je renoviranih starih kamenih kuća. Situacija s koronom je i ovdje unijela promjene. Nema uobičajenih dokoličara ispred lokalne trgovine, ne radi jedini kafić, no zato se na sve strane kosi, obilaze se košnice, polja...

'Rijetko je izlazio iz kuće'

- Jutros je rano otišao, za Split vjerojatno. Kad je bio dva tjedna ovdje, nismo ni znali, mislili smo da mu se auto pokvario, nije mu ni žena dolazila. Tek je, ima nekoliko dana, počeo izlaziti - svjedoče susjedi, koji hvale Škaričića kao dobrog čovjeka.

- Nema kome nije učinija, i na vlastitu štetu - dodaju.

Sudeći po kući, nadogradnji starine koja prolazi još jednu fazu obnove, doista se ne bi reklo da se bivši gradonačelnik Omiša proteklih desetljeća obogatio.

- Nije ima sriće, kod njega se prvo pojavila - dodaje drugi mještanin u prolazu kad je čuo koga tražimo i zašto. Brutalno iskrena bila je izjava trećeg sugovornika.

- Pa to su stari ljudi, 87, 93 godine, njima je već bilo vrime, privarili su smrt... A svaki dan imaju fibru - stav je sredovječnog muškarca oko brzine reakcije u Domu u Vukovarskoj.

Gdje god dođe, ostavi dug

Susjede bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Omiša ne zabrinjava puno činjenica da je prije godinu i pol osuđen na godinu dana zatvora uvjetno zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Nepravomoćno istina, po Uskokovoj optužnici. Mora vratiti i nekakvu “siću” od 80-ak tisuća kuna u proračun. To je jedna od brojnih afera koja se vuče iz doba njegova šefovanja Omišem, gdje je stolovao 18 godina, dok 2013. godine nije došlo otrježnjenje u vidu izbora, kad ga je do nogu potukao nezavisni Ivan Kovačić. Grad je ostavio u dugu većem od 50 milijuna kuna, što ne čudi jer je za deset klupa u kanjonu Cetine potrošio sto tisuća, sebi za neiskorišteni godišnji odmor isplatio 300 tisuća, a na prezentaciju i ručkove godišnje se trošilo milijune kuna. Slično je nastavio u Domu, gdje je završio nakon omiškog izbornog debakla. Prema dostupnim financijskim izvješćima, u prosjeku je svake godine u njegovu mandatu Dom ostajao u minusu od oko dva milijuna kuna.

Najčitaniji članci