Obavijesti

News

Komentari 32

Sessa više neće voditi Vrhovni sud, čeka nas dugo natezanje Banskih dvora i Pantovčaka

Sessa više neće voditi Vrhovni sud, čeka nas dugo natezanje Banskih dvora i Pantovčaka

Milanović se oslanja na Ustav koji kaže da predsjednik Republike predlaže predsjednika Vrhovnog suda. On će to, doznajemo, i učiniti. No zakon propisuje kako se kandidat mora javiti na natječaj

VIDEO

Đuro Sessa više nema nikakve šanse dobiti drugi mandat na čelu Vrhovnog suda. Nakon srpnja Sessa će tražiti novo radno mjesto.

- Nije ovdje riječ o Sessi kao pojedincu, nego o širem kompleksu vrijednosti. Kad kažete ‘hrvatsko sudstvo’, padaju vam na pamet nedavna tulumarenja sudaca kod Keruma, Turudićeva nesankcionirana vrijeđanja predsjednika Republike, njegovo medijsko paradiranje, kao i neprikrivene političke ambicije, sinkope, događaji vezani za stečajne suce o kojima se čita u crnoj kronici, ponašanje sudaca kao zatvorene kaste koja se stavlja iznad zakona. Milanović traži čovjeka koji će krenuti u suprotnom smjeru - kaže nam izvor blizak predsjedniku.

Zoran Milanović pokušat će naći čovjeka koji bi zadovoljio i njega i premijera Plenkovića. On bi morao biti pošten, karakteran, neukaljan, lišen sumnji za primanje mita, stranačku pristranost, neobjašnjivo podrijetlo imovine i sl. Ovo je, zapravo, početak prvog pravog sukoba između premijera i predsjednika. Kad Sessi istekne mandat, privremeno će ga zamjenjivati Marin Mrčela. No taj se sudac kandidirao za Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu pa će, bude li izabran, Sessu moći zamjenjivati tek privremeno.

Ode li i Mrčela, dolazi kriza.

Milanović se oslanja na Ustav koji kaže da predsjednik Republike predlaže predsjednika Vrhovnog suda. On će to, doznajemo, i učiniti. No zakon propisuje kako se kandidat mora javiti na natječaj. 

Đuro Sessa: Ne znam gdje sam se ja zamjerio Milanoviću
Đuro Sessa: Ne znam gdje sam se ja zamjerio Milanoviću

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić ne osporava Milanovićevo pravo da predloži kandidata, no upitao je “kako zastupnici mogu glasati za predsjednika Suda ako taj nije kandidiran i prošao zakonom propisanu proceduru?”. To znači da će se, ne dogovore li se premijer i predsjednik, Milanović pozivati na Ustav, Plenković na zakon, i onda smo (ako se na novi natječaj, ohrabreni ovim raspletom, ne jave drugi kandidati) u problemu.

U slučaju njihova dogovora ostaje, pak, nejasno čemu javni natječaj ako se oko imena dogovaraju premijer i predsjednik? Ako bi oba bila iz iste stranke, stvar bi bila još gora.

Predsjednik nije fikus, to je sad očito. Milanovićev veto najjači je potez njegova dosadašnjeg mandata, ravan Mesićevu umirovljenju generala, jer će vertikala sudstva bez Sesse drukčije izgledati, posebno ako bude izabran čovjek koji ne dolazi iz šeksovske retorte.
Slijedi nam, vjerojatno, dugo i teško natezanje Pantovčaka i Banskih dvora oko imena prvog čovjeka hrvatskog pravosuđa, na čiji će stol dolaziti predmeti poput Bandićeva, Mamićeva, ali i predmeti običnih građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca