Obavijesti

News

Komentari 3

Šetnica na Dravi ograđena zbog sigurnosti građana, u Osijeku čekaju vrhunac vodenog vala

Šetnica na Dravi ograđena zbog sigurnosti građana, u Osijeku čekaju vrhunac vodenog vala

Vrhunac vodenog vala očekuje se u nedjelju u Osijeku, gdje su na lijevoj obali Drave postavljene ograde zbog izlijevanja rijeke na šetnicu pa Stožer civilne zaštite građane poziva na oprez

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
17.49

Vodostaj Drave kod Donjeg Miholjca pao ispod 500 cm, Osijek pod redovitim mjerama

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u subotu da vodostaj kod Donjeg Miholjca pada ispod 500 centimetara, što znači da se ide izvan mjera izvanrednog stanja te dodao da za Osijek neće biti ugroze te će ostati u okviru redovitih mjera.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE.

10:55

Obrana od poplava - fotografije iz Donjeg Miholjca

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-RH objavilo je Twitteru fotografije iz Donjeg MIholjca. Na fotografijama se vidi kakva je situacija na terenu i što se čini u obrani od poplava.

10:01

Osječka šetnica na Dravi ograđena zbog sigurnosti građana

Vrhunac vodenog vala očekuje se u nedjelju u Osijeku, gdje su na lijevoj obali Drave postavljene ograde zbog izlijevanja rijeke na šetnicu pa Stožer civilne zaštite građane poziva na oprez.

Drava se u petak popodne prelila na šetnicu lijeve obale, između Pješačkog mosta i ZOO vrta te Pješačkog mosta i kupališta Copacabana te na lukobranu kod Kampusa.

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Osijeka i zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin rekao je da su u suradnji s policijom postavljene ograde i zatvoreni prilazi tom dijelu šetnice kako se građani ne bi kretali tim područjem.

Vulin je upozorio da je Drava brza, mutna i nosi velike količine drvne mase i ostalog otpada koji je pokupila uzvodno zbog čega se ne vidi rub šetnice pa postoji opasnost za pješake i bicikliste da pređu rub i upadnu u korito rijeke, što može biti iznimno opasno.

Ponovio je da u gradu Osijeka nema ugroženih područja.

- Obišli smo i područje ZOO vrta, gdje su utvrđene procjedne vode na nekoliko mjesta, no iskorištene su vreće s pijeskom kako bi se napravili tzv. bunari tako da ni tu ne očekujemo probleme - istaknuo je Vulin.

Prema njegovim procjenama vrhunac vodenog vala u Osijeku očekuje se tijekom nedjelje poslijepodne kada bi na šetnici dubina vode mogla iznositi i 70 centimetara.

Vulin napominje da je takva situacija potpuno predviđena kada se sama obaloutvrda projektirala.

- Nasip je iza šetnice tako da ovo prelijevanje vode nije izvanredna situacija već je to retencija gdje se voda zadržava kako bi se spriječilo daljnje podizanje vodostaja i ugrožavanje ostalih područja grada, objasnko je načelnik Stožera grada Osijeka.

Dodao je da je Osijek iznimno dobro utvrđen zahvaljujući radovima koje su izvele Hrvatske vode u posljednjih nekoliko godina od posljednje poplave 2014. godine. Tada je, naglašava Vulin utvrđena obaloutvrda kod Donjeg grada na desnoj obali i na lijevoj obali kod naselja Podravlje.

- To znači da ove visoke vodostaje i rekordne protoke dočekujemo relativno mirni i spremni te da niti jedno domaćinstvo ili vikendica nisu ugroženi - rekao je.

Napomenuo je da da su preventivno pripremili stotinjak vreća zbog procjednih voda u ZOO vrtu dok drugdje nije bilo potrebno postavljati vreće s pijeskom.

Komentari 3