Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
35 komentara

Sever: Potpise za referendum trebali bi predati idući tjedan

Potpise su planirali predati ovaj tjedan, ali šef Sabora je u službenom posjetu Japanu. Čekaju da se vrati i da im da termin. Krešimir Sever kaže da mu je Jandroković rekao da će primiti predstavnike inicijative.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
35 komentara

Predstavnici referendumske inicijative '67 je previše' prebrojali su potpise, ali to će učiniti još jednom prije nego ih stave u kutije u kojima će ih odnijeti u Sabor.

Plan sindikata bio je potpise predati u drugoj polovici ovog tjedna, ali zbog službenog puta predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića Japanu termin su prolongirali. Organizatori inicijative predsjedniku Sabora poslali su dopis i zatražili termin za predaju potpisnih lista.

Na svečanosti Dana Sabora, sindikalac Krešimir Sever kaže da je razgovarao s Jandrokovićem, koji mu je, kaže, spreman primiti predstavnike referendumske inicijative. 

PereÅ¡inov avion koji je nakon 28 godina vraćen u RH, izložen ispred Ministarstva obrane PLENKOVIĆ ŠTURO: 'Kad donesu potpise, Sabor će o referendumu odlučivati dalje'

- Kad se predsjednik Sabora, koji je ovaj tjedan odsutan, vrati sa službenog puta trebali bi dobiti termin. Očekujemo da će predaja potpisa biti idući tjedan - kazao je Sever. 

Sindikati za sada ne iznose točan broj potpisa koji su prikupili. Dogovor sindikalnih čelnika jest da će s točnim brojem potpisa prikupljenih za referendum protiv mirovinske reforme izaći u javnost kad dobiju termin za predaju potpisa. Sever kaže da će tada iznijeti broj važećih, ali i broj onih koje su sami proglasili nevažećima jer su dupli, nepotpuni ili nejasni. 

Prema prvim nepotpunim informacijama prikupljeno je više od 600.000 potpisa građana, ali tada još nisu stigle potpisne liste sa svih potpisnih mjesta u Hrvatskoj. 

- Broj potpisa bit će solidno veći od 600.000 - kazao je Sever. 

SKUPILI 600.000 POTPISA Sindikati sigurni: Imamo dosta potpisa, imamo referendum

Nakon što se potpisi predaju, Sabor će potpisne liste uputiti Vladi, odnosno Ministarstvu uprave kako bi se provjerio broja potpisa. Nakon što se utvrdi točan broj potpisa i potvrdi se da ih ima dovoljno, Sabor može od Ustavnog suda tražiti da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma te je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom.

Ako se utvrdi da je prikupljeno dovoljno potpisa, da su ispunjene sve ustavne pretpostavke za održavanje referenduma te da je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, Sabor će morati raspisati referendum, za što nije određen točan zakonski rok. Nakon dana objave odluke o raspisivanju referenduma, on se mora održati u roku od 20 do 40 dana. Na referendumu se odlučuje većinom birača koji su pristupili referendumu, a donesena odluka je obvezatna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message