News

Komentari 48

Severe Weather upozorio da je u Hrvatskoj moguć tornado!

Severe Weather upozorio da je u Hrvatskoj moguć tornado!

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije

Servis Severe Weather Europe objavio je upozorenje za snažno nevrijeme na području cijele regije uključujući Hrvatsku, a koje se već danas može osjetiti.

Kako su naveli, temperature zraka će biti niže nakon toplotnog vala koji je pogodio ovaj dio Europe, a očekuju se snažni udari vjetrova, a u nekim područjima čak i tornado. 

Mogućnost tornada je ocijenjena visokom, a maksimalni udari vjetra bi trebali biti do 120 kilometara na sat. Moguće su i obilnije padaline, a očekuje se i ogromna tuča.

Kao područja koja su u visokom riziku istaknuti su jug Bosne i Hercegovine, jug Hrvatske, jugozapad Srbije, Kosovo, Crna Gora, Albanija i sjeverozapad Sjeverne Makedonije. Sva su ta područja u velikom riziku od snažnih vjetrova, velike tuče, obilne kiše, bujičnih poplava i tornada.

U nešto većem riziku su sjever Bosne i Hercegovine, zapad Hrvatske, veći dio Srbije, zapad Slovenije, dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije i Grčke. 

Nevrijeme je jutros pogodilo Banju Luku - padala je obilna kiša praćena snažnim vjetrom i ledom. Zbog nevremena promet je u gradu bio otežan, a uništena je i škola. Vjetar je obarao drveće, a pojedini dijelovi grada ostali su bez struje.