Obavijesti

News

Komentari 31

Shinzo Abe: "Ovo je ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji"

Shinzo Abe: "Ovo je ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji"
5

Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi, rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete. Glavni tajnik japanske vlade kazao je da je ovo prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati

VIDEO

UN-ovo Vijeće sigurnosti održat će izvanrednu sjednicu u utorak poslijepodne, a japanski premijer Shinzo Abe je osudio taj čin kao "ozbiljnu i neviđenu prijetnju".

Američki Pentagon potvrdio  je da je Sjeverna Koreja u ponedjeljak ispalila raketu koja je preletjela teritorij Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod. 

"Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan", rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije.

Zadnji put je neka sjevernokorejska raketa preletjela iznad Japana 2009. Pyongyang je tvrdio da je to bio satelit. No Washington, Seul i Tokyo smatraju da je bila riječ o tajnom pokusu interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

 

A woman walks past a large TV screen showing news about North Korea

"Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) utvrdila je da projektil lansiran iz Sjeverne Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi", rekao je Manning.

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. "Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi" , rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. "Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko našeg teritorija. To je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji", kazao je novinarima.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks to reporters about North Korea

Japan najoštrije prosvjeduje zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko surađivati sa Sjedinjenim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima, te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu koja je preletjela japanski teritorij, raspala se u tri djela i pala u japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

Raketa je prešla 2.700 km na najvišoj mogućoj visini od oko 550 km. Ispaljena je na istok, a ne prema Guamu, strateškom otoku američke vojske sa 160.000 stanovnika koji je oko 3.500 km udaljen od Sjeverne Koreje.

Abe i Trump dogovorili jačanje pritiska na Sjevernu Koreju

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tijekom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu.

Pedestrians walk past a TV set showing news about North Korea

"Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan", rekao je Abe novinarima. Abe je potez Sjeverne Koreje ocijenio "ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana", te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete. "Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama", priopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

Pedestrian walks past a TV set showing news about North Korea
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije