Obavijesti

News

Komentari 38

Šibenski sud bez lifta: Suborac morao nositi invalida na ročište

Šibenski sud bez lifta: Suborac morao nositi invalida na ročište
3

Jedino uz pomoć prijatelja koji me nosio na kat mogao sam pristupiti sobi na Prekršajnom sudu gdje mi je zakazano ročište, rekao je stopostotni invalid i hrvatski branitelja Alen Bračanov iz Vodica

VIDEO

Šibenik je u utorak svjedočio još jednom primjeru bešćutnosti pravosudnog sustava prema osobama s invaliditetom. Stopostotni hrvatski ratni vojni invalid prve skupine iz Vodica Alen Bračanov pod prijetnjom privođenja i(li) gubitka postupka koji se protiv njega vodi morao se u 9.15 sati pojaviti pred sutkinjom Mirjanom Belamarić u sobi 8 na Prekršajom sudu u Šibeniku.  No, Alen ne može hodati od kada je ranjen u rujnu 1991. godine, a soba 8. se nalazi na prvom katu zgrade bez lifta.

- Za slučaj da ne mogu doći ponuđena mi je opcija da pošaljem opunomoćenika. No, imam li ja novca da platim odvjetnika? Zar je za hrvatsko pravosuđe svaka osoba s invaliditetom koja se ne može popeti na prvi kat i nema za odvjetnika automatski kriva?  - rekao nam je Bračanov, koji je odlučio svoj problem s Prekršajnim sudom iskoristiti kako bi ukazao na krajnju neosjetljivost sustava prema osobama s invaliditetom.

Šibenik: Na 3. kat suda nosi ga ratni heroj jer sud nema lift! Reporter: Hrvoslav Pavić

Posted by 24sata on Monday, August 21, 2017

 

- Mene će na prvi kat odnijeti prijatelj. No, što je s onima koji nemaju mladog i snažnog prijatelja? Što je sa svima ostalima koji zbog svog tjelesnog ili drugog hendikepa nemaju mogućnosti ostvariti svoja najosnovnija ljudska prava, poput ovog na pravično suđenje? Rampu za osobe s invaliditetom nema ni Županijski ni Općinski sud u Šibeniku, Katastar, ne može se ni na socijalno ni na mirovinsko... Do kada ćemo mi biti građani drugog reda? - pita se Bračanov.

Bračanova je do sobe 8 donio njegov prijatelj Mario Bilać, Vodičanin široj javnosti poznat kao jedan od trojice pripadnika Puma koji su 5. kolovoza 1995. godine s jarbola Kninske tvrđave skinuli rastavu 'RS Krajine'. 

- Bilo mi je mnogo teže penjati se na ovaj prvi kat nego tada na tvrđavu. Najteže mi je gledati što država radi ljudima koji su bili spremni dati život za nju i koji su pritom ovako teško stradali kao Alen. Za Alena će se uvijek pobrinuti njegovi prijatelji i suborci. No, što je s onim ljudima koji nemaju takve prijatelje, što je s civilnim invalidima, koji su u mnogo težem položaju? Mislim da je krajnje vrijeme da u slobodnoj i europskoj Hrvatskoj prestane diskriminacija prema hendikepiranima - rekao je junak Oluje Mario Bilać.

Prekršaj zbog kojeg se Alen Bračanov našao pred sudom nije težak. Radi se o sudjelovanju u svađi koja je okarakterizirana kao prekršaj protiv javnog reda i mira. Sutkinja ga je saslušala i odredila novo ročište, na kojoj će se Bračanov suočiti s osobom koja ga je prijavila. 

- Vjerujem da me u ovom slučaju neće osuditi i najmanji je problem ako se to dogodi. Pravi problem je to što bih, da nema Marija, bio unaprijed osuđen u bilo kakvom postupku - kaže Bračanov i apelira na institucije da počnu poštivati proklamirano pravo na pravično suđrnje i na osobe s invaliditetom.  

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je