Obavijesti

News

Komentari 21

Šikić: Bit ćemo provincija u EU, morat ćemo sanirati štetu

Šikić: Bit ćemo provincija u EU, morat ćemo sanirati štetu
1

U emisiji Otvoreno HTV-a tema rasprave bio je referendum o ulasku u EU. Vesna Pusić iz HNS-a kaže da referendum želi odgoditi jer ljude o tome teba informirati

VIDEO

Vesna Pusić (HNS), Roko Šikić iz udruge Volim Hrvatsku, Davor Stier (HDZ) i Branko Roglić, član savjeta HUP-a sudjelovali su u srijedu u emisiji Otvoreno HRT-a. Tema je bilo Potpisivanje pristupnog ugovora s Europskom Unijom. kojeg će Hrvatska potpisati u petak u 9.30 u Bruxellesu.

- Referendum bi trebao biti u roku 30 dana od potpisivanja Ugovora - kazao je Davor Stier (HDZ). No Vesna Pusić kaže da će referendum odgoditi, a na upit zašto referendum nije bio prije potpisivanja Ugovora odgovara:

- Da bi nešto išlo na referendum mora postojati odluka o tome. Predsjednik Vlade i predsjednik republike potpisuju Ugovor, a potom slijedi referendum. No želimo ga odgoditi jer ljude treba o tome informirati.

No Davor Stier je kazao da je Ugovor odavno objavljen na internetu te svima dostupan.

Roko Šikić iz udruge Volim Hrvatsku protivi se ulasku u EU

- Više puta su falsificirane ankete, a da ste imali takvu snagu kako su prikazivale ankete odavno bi raspisali referendum - kazao je Šikić. Dodaje da se veseli referendumu.

- Dobro znate da nemate podršku svih stranaka, a ni ovdje u studiju nismo u ravnopravnom položaju. Opet sam ja sam, a vas je troje i pjevate "Mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo" - dodaje Šikić i prigovara da nije bilo dovoljno sučeljavanja.

- Organizirali smo barem 15 okruglih stolova i zvali ljude kojih se tiču te teme, o poljoprivrednim poticajima, zaštiti prirode... - kaže Pusić.

Potpisivanjem Ugovora počinje i proces arbitraže, a Hrvatska i Slovenija moraju izabrati arbitre.

- Predsjednik i dva arbitra moraju biti izabrani do Božića, a ne izaberemo li ih, imenovat će ih predsjednik Suda pravde - pojašnjava Pusić.

No Šikić misli da neće biti lako odabrati arbitre.

- Sjećate se kada je Slovenija blokirala pregovore? Da ste se uspjeli dogovoriti sa Slovenijom ne bi ni trebalo arbitraže. Odbije li Hrvatska ulazak u EU može se i EU dići u obranu svog člana, Slovenije. Zašto u toj komisiji ne sjede i članovi UN-a kojeg su obje države članice? - podsjeća Šikić.

- I Slovenci su prihvatili da se granica definira prema međunarodnom pravu, a uvjeren sam da je na našoj strani - tvrdi Stier.

Branko Roglić, član savjeta HUP-a misli da su mnoge tvrtke spremne za ulazak u EU.

- Nije šteta da dobijemo svježi kapital i svježe znanje. Dosad se nismo dosta obrazovali i naučeni smo živjeti bez konkurencije - optimističan je Roglić. Dodaje da nije u redu da Nijemci moraju štedjeti i marljivo raditi da bi drugi imali što trošiti.

No Šikić 'vidi' i najcrnje scenarije.

- Vidim Hrvatsku kao provinciju EU jer će trebati sanirati sve štete. EU će se možda izvući iz krize ili možda raspasti. A moguć je scenarij da je Hrvatska u EU i krivac kao najlošija zemlja - kaže Šikić.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.