Obavijesti

News

Komentari 248

Sinčić Plenkoviću: Ponašate se kao prevarant, a ne premijer!

Sinčić Plenkoviću: Ponašate se kao prevarant, a ne premijer!
1

Nijedna država članica ne bi se trebala ponašati tako prema migrantima na svojim granicama. Tome treba stati na kraj, poručila je švedska europarlamentarka premijeru Plenkoviću, kojeg je napao i Sinčić

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a potom su se  javili brojni europarlamentarci, a među njima je bio i  Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) koji mu je poručio da je prevarant. 

- Ovom prilikom treba reći kako izgleda Hrvatska za vrijeme predsjedanja gospodina Plenkovića i njegove vladavine, a ilustriraju je dvije stvari - bezakonje i korupcija. Ilustrirat ću to na vlastitom primjeru, a tiče se prava na pristup informacijama. Još kao zastupnik u hrvatskom saboru prije dvije godine poslao sam upit, a to je javni podatak, da mi se dostavi informacija tko je na određene dane ulazio u zgradu vlade, u svetu zgradu hrvatske vlade. Do dana danas nakon dvije godine niste odgovorili na moj upit. Ako se tako odgovara zastupniku, što tek možemo očekivati građanima - poručio je Sinčić Plenkoviću pa nastavio:

- Rok vam je bio dva tjedna, imate i odluku Ustavnog suda i vi još uvijek niste odgovorili, toliko o vašoj transparentnosti. Omotnica stoji u zgradi vlade, 100 metara od zgrade sabora. Odbijate primiti poštu. Tako se ne ponaša ni državnik ni premijer, tako se ponaša sitni prevarant - kazao je Sinčić dok se Plenković sve više mrštio da njegov govor. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sve to radite da zaštite svoje prijatelje koji su se ilegalno, potajno sastajali u zgradi vlade i pisali zakon kojim su sebi dodijelili poslove od 500 milijuna kuna. Sukob interesa, za hrvatske primjere, bez presedana - zaključio je Sinčić. 

Prije njega za riječ su se javili i drugi eurozastupnici koji su premijeru predbacili odnos prema migrantima.

- Vaše predsjedništvo kaže da se želite usredotočiti na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Osobno sam, nakon što pročitala izvješća, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani - oštro je poručila švedska eurozastupnica Malin Björk u EU parlamentu.

- Nakon što sam pročitala izvješća o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarnost prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti - rekla je Björk i nastavila: 

- Niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi. Doista, tome treba stati na kraj. Treba postojati jedan neovisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija - zaključila je članica Kluba zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Hrvatski zastupnik EPP-a, HDZ-ovac Tomislav Sokol odgovorio joj je kako su to neistine jer izvješća koja je spominjala nisu od nadležnih tijela, naglasivši kako Hrvatska poštuje zakone, na što je Šveđanka odgovorila kako je u svom "vrlo kratkom" posjetu granici i sama vidjela 25 prisilnih deportacija. 

Premijeru Plenkoviću su i drugi eurozastupnici predbacivali ponašanje s migrantima. 

- Hrvatska neće dopustiti da bude država koja će biti neformalni hotspot. Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice , nego da se hrvatska, europska i buduća granica Schengena štiti sa 6500 policajaca - rekao je Plenković. 

Predsjednica grupe Zelenih Ska Keller u EP-u je nakon Plenkovićevog predstavljanja hrvatskih prioriteta za predsjedanje EU-om u Strasbourgu govorila o izvještajima o nasilju i zlostavljanju koje hrvatska policija navodno čini nad ilegalnim migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom.

- Uništava se imovina migranata, tuče ih se, čak i puca na njih iz vatrenog oružja, a hrvatska vlada to nije zaustavila, niti istražila.To nije prihvatljivo ni u jednoj članici EU-a, ali ni u jednoj državi bilo gdje - rekla je Njemica Keller i nadodala:

- Hrvatske granice su europske granice. Što se tamo dogodi je odgovornost svih. Ne ćemo okretati glavu od toga - zaključila je. 

Plenković je odgovorio kako hrvatska u tretmanu migranata poštuje sve hrvatske i europske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti zdravo za gotovo.

- To kažem kao netko tko je posjetio to područje granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine i u potpunosti shvaća kakav je teren i kakvi su uvjeti - odgovorio je Plenković. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag