Obavijesti

News

Komentari 36

Sindikalistu pozvonili na vrata i zadali mu 3 smrtonosna uboda

Sindikalistu pozvonili na vrata i zadali mu 3 smrtonosna uboda
3

Ubojice Milana Krivokuće, osnivača sindikata strojovođa u HŽ-u, prvog nezavisnog sindikata u Hrvatskoj, nikad nisu nađeni. On je 1992. izboden pred kućnim pragom

VIDEO

Te zločine policija je istraživala, novinari su tjednima, mjesecima pisali i nagađali, a javnost je bila uznemirena i u strahu... Do danas pitanja su ostala - 'Tko ih je ubio?', 'Ima li svjedoka?', 'Tko je zaustavio istragu?' te 'Gdje je nestao novac?'. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu zaboravljeni - Neriješeni slučaj!

Šefa sindikalne organizacije strojovođa iz Velike Gorice, Milana Krivokuću, ubojice su likvidirale na pragu stana u prosincu 1992. godine. Zadali su mu tri smrtonosna uboda nožem. 

Prema sjećanjima njegove udovice Branke Krivokuće, na njihovim se kućnim vratima zvono oglasilo oko 22.40 sati. Iako je ona počela ustajati iz kreveta, preduhitrio je suprug. Uskoro je čula tupe udarce. Krivokuća je zaradio tri uboda nožem, vjerojatno u istom trenutku kada je otvorio vrata.

Uspio je doteturati do kuhinje u kojoj je bila njegova užasnuta supruga. Rekao joj je da su na vratima bila dva muškarca koja nije prepoznao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tvrdi kako nisu istinite informacije da je njezin suprug izgubio svijest, kao i da je bio pri svijesti i kada je po njega došla Hitna pomoć. Ipak, podlegao je ozljedama na putu prema zagrebačkoj Traumatologiji. 

Branka Krivokuća za Nacional je ispričala kako su joj nakon suprugove smrti slali prijeteća pisma da se odseli iz stana, ali odlučila je ostati s djecom u stanu u kojem su ubili njezinog supruga.

Postoji nekoliko teza o Krivokućinoj smrti. Prema prvoj tezi, za njegovo ubojstvo bila je dovoljna činjenica da je Srbin s Korduna, s obzirom na to da se radilo o ratnoj 1992. godini. 

Odgovorni su agenti krajinskog vođe Gorana Hadžića?

Prema drugoj teoriji inicijativa je krenula od njegove Stranke demokratske unije. Naime, kao njihov član i predstavnik razgovarao je s UNPROFOR-om i izviđao mogućnost da se politički djeluje u tadašnjim UNPA zonama gdje bi se pomoglo jačanju civilne vlasti na tim područjima. Cilj je bilo i pružanje podrške onima koji su bili za mirno rješavanje sukoba. 

Ova teorija tvrdi da su za ubojstvo moguće odgovorni agenti Gorana Hadžića, krajinskog vođe kojem uspostava civilne vlasti nikako nije bila u interesu. 

Također, ni hrvatskim vlastima pregovori s pobunjenim Srbima nisu bili u interesu. Rat se još karakterizirao kao građanski, a postojala je opasnost da međunarodna zajednica pregovore sa Srbima doživi kao priznanje njihove autonomije na okupiranim područjima od strane Hrvatske. 

Smrt povezana s malverzacijama u HŽ-u?

Prema trećoj teoriji Krivokućina smrt povezana je s malverzacijama u HŽ-u. Teza se pojavila unatoč činjenici da je Krivokuća u to vrijeme već dobio otkaz i nije bio aktivan u sindikatu. Kao član Socijaldemokratske unije navodno nije bio po volji direktorima u HŽ-u. 

Prozvali Vladimira Šeksa da štiti ubojice

Treću tezu u medije je iznio tajni agent Službe za zaštitu ustavnog poretka Stjepan Kralj koji je, između ostalog, prozvao Vladimira Šeksa koji je u to vrijeme bio potpredsjednik vlade da štiti ubojice Milana Krivokuće. 

Nakon optužbi, Šeks je Kralja nazvao višestrukim kriminalcem protjeranim iz Švedske, a u medijima su se pojavile informacije da su mu u švedskoj psihijatrijskoj klinici dijagnosticirali paranoju. Kako više nitko nije bio siguran je li Kralj paranoik sklon teorijama zavjere ili govori istinu, njegove tvrdnje nitko nije shvaćao ozbiljno. 

I Odbor za unutarnju politiku i Državno odvjetništvo na čelu sa Stjepanom Hercegom optužbe su odbacili i dali nalog da se Kralja uhiti. Kralj je objavio i transkript razgovora tadašnjeg vodstva HŽ-a iz kojeg je navodno proizlazilo da su oni naručili ubojstvo, ali kako je u međuvremenu Kralj umro tvrdnje je bilo nemoguće provjeriti i ubojstvo je do danas ostalo nerazriješeno

Afera oko Krivokućinog ubojstva za posljedicu je imala čak i raskol u vladajućem HDZ-u čiji se dio članova izdvojio i osnovao Hrvatske nezavisne demokrate.

Policija istraživala ubojstvo tek tri dana?

Branka Krivokuća rekla je kako je prema onome što je ona uspjela saznati, policijska istraga trajala tek tri dana. Uskoro su umirovljeni djelatnici MUP-a koji su radili na ubojstvu. U istragu su se neprestano uplitale tajne službe, a mediji su slučaj pratili kratko. Dobivali su jako malu količinu informacija čija je istinitost bila upitna. 

S obzirom na to da, prema nekim saznanjima, susjed koji se u to vrijeme vraćao kući u osvijetljenoj ulici nije vidio nekoga, velika je vjerojatnost da su se ubojice skrili kod nekoga u zgradi.

Mesić je znao tko su ubojice?

Jednom prilikom tada saborski zastupnik HND-a Stjepan Mesić, koji je s ubijenim bio u dobrim odnosima, njegovoj je supruzi navodno rekao da zna tko joj je ubio muža, ali kasnije joj se nije javljao.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21