Obavijesti

News

Komentari 4

Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu "pobrkali lončiće"

Sindikat hrvatskih učitelja: U Preporodu "pobrkali lončiće"
1

U priopćenju pozivaju sindikat 'Preporod' da se napokon počne baviti akcijama koje stvarno mogu ići u korist zaposlenika, kao što su to pripreme za nadolazeće pregovore radi povećanja osnovice plaće

VIDEO

Iz Sindikata hrvatskih učitelja u utorak su ocijenili neutemeljenim dio zahtjeva sindikata "Preporod" vezanih uz primanja učitelja i stručnih suradnika u posebnim ustanovama, kao i da je predsjednik tog sindikata Željko Stipić "pobrkao lončiće" kad zahtijeva da im se vrate dosadašnja prava što bi značilo, tvrde iz SHU-a, "vraćanje na nula kuna".

Prvom točkom zahtjeva traži se da se "učitelju za rad u posebnim uvjetima, a koji radi u posebnom odjelu ili odgojno obrazovnoj skupini s učenicima s većim teškoćama (članak 13. st. 4. Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim  ustanovama) vrati vrijednost dodatka od 12 posto na ukupnu količinu radnog vremena umjesto 10 posto (redoviti program uz individualizirane postupke) za održane sate redovite i/ili izbrone nastave". 

Preporod najavio prosvjed zbog djelatnika posebnih ustanova
Preporod najavio prosvjed zbog djelatnika posebnih ustanova

"Ovaj dio zahtjeva apsolutno je neutemeljen te se upravo ovdje vidi kako je Željko Stipić 'pobrkao lončiće' tj. ili ne razumije materiju ili, ukoliko ju razumije, svjesno obmanjuje  zaposlenike  i javnost. Naime, zahtjev za  vraćanje na staro je  zahtjev za vraćenje na točno nula kuna jer je to novo ugovoreno pravo koje  do sada  nije imala niti jedna kategorija učitelja", ističu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Naglašavaju također da su člancima 12. i 13. Kolektivnog ugovora ugovorena dva nova prava te je, osim navedenog, ugovoren i novi dodatak za učitelje u redovitom razrednom odjelu u koji su integrirani učenici s teškoćama u razvoju po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih ili pojedinih nastavnih predmeta sukladno rješenju učenika.

Iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ranije su pak upozorili da će učiteljima i stručnim suradnicima u posebnim ustanovama primanja biti snižena, zbog čega su pokrenuli potpisivanje peticije i najavili prosvjedno okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić najavio je prosvjed "Svi smo mi posebni" pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja, gdje će nadležnima predati potpise sa zahtjevom da im se vrate dosadašnja prava.

SHU u svom priopćenju ističe da nije utemeljen ni dio zatjeva Preporoda koji se odnosi na "vraćanje vrijednosti  dodatka  od 12 posto na ukupnu  količinu radnog  vremena  za  održane sate redovite i/ ili izbone nastave i 17 posto (poseban  program uz individualizirane postupke iz svih nastavnih  predmeta) za  ukupan  neposredan odgojno-obrazovni  rad". 

"Sadašnje pravo na dodatak od 17 posto ranije je bilo ugovoreno u iznosu od  12 posto za neposredan odgojno-obrazovni rad  pa svojim zahtjevom Stipić  zapravo traži umanjenje tog  dodatka za 5 posto", naglašavaju iz SHU-a.

Napominju i kako je zbog  Stipićeva istupa u medijima da  je sadašnjim Kolektivnim ugovorom pojedinim zaposlenicima smanjena plaća, a prema pritužbama s terena da su institucije počele s provjerama zakonitosti isplata  tih  sredstava,  ispostavilo se da  su  u nekim ustanovama  isplaćivani dodaci  u suprotnosti  s Kolektivnim ugovorom i tumačenjima  KU čime je stvorio veliku opasnost da i Ministarstvo znanosti i obrazovanja počne retroaktivno potraživati više isplaćena sredstva.

Stoga će, poručuju, Sindikat hrvatskih učitelja ustrajati na tome da se ranije više uplaćena sredstva ne potražuju od pojedinih zaposlenika jer nisu svojom krivnjom prouzrokovali takve isplate.

Pitaju i koga Stipić zapravo zastupa - zaposlenike ili želi puniti državni proračun.

U priopćenju pozivaju sindikat 'Preporod' da se napokon počne baviti akcijama koje stvarno mogu ići u korist zaposlenika, kao što su to pripreme za nadolazeće pregovore radi povećanja osnovice plaće u javnim službama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to
NESTABILNO VRIJEME

Hrvatsku bi mogao pogoditi lipanjski monsun. Evo što je to

Što je lipanjski monsun o kojem piše Istramet? Radi se o meteorološkom fenomenu s izraženim padalinama i mogućim poplavama. Kako pišu, stabilizacija vremena trenutno nije na vidiku

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj
VOZITE OPREZNO!

Stanje na cestama: Kolone i zastoji na A2, nesreća na Braču, gužva i na staroj karlovačkoj

Uoči Dana državnosti i Tijelova mnogi su se zaputili na produženi vikend na more zbog čega je na autocesti nastao potpuni kaos zbog niza prometnih nesreća
VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih
HITNA POMOĆ NA TERENU

VIDEO Teška nesreća na A1 kod Draganića: Auto izletio s ceste i prevrnuo se, troje ozlijeđenih

Karlovačka policija je potvrdila da je zaprimila dojavu o prometnoj nesreći na autocesti A1 u blizini odmorišta Draganić. U nesreći je sudjelovao jedan auto koji je izletio s ceste i prevrnuo se. Ozlijeđeno je troje ljudi, a težina ozljeda za sad nije poznata. Iz HAK-a javljaju da se zbog nesreće u smjeru Dubrovnika vozi u dvije prometne trake uz ograničenje brzine od 60 km/h. Mole vozače da voze oprezno.