News

Komentari 8

Sindikati HŽ-a: Potpisan KU, odustaju od prosvjeda i štrajka

Sindikati HŽ-a: Potpisan KU, odustaju od prosvjeda i štrajka

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati

Čelnici triju sindikata HŽ-a u ponedjeljak su izvijestili da odustaju od najavljenih prosvjeda i štrajka jer je nakon dogovora s Upravom potpisan Kolektivni ugovor (KU) kojim je sačuvana većina prava radnika HŽ Infrastrukture.

Predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske, Sindikata infrastrukture i Sindikata hrvatskih željezničara objavili su na konferenciji za novinare da je novi KU potpisan na tri godine, a njime je izbjegnuta namjera poslodavca da smanji dodatak na staž s 0,5 na 0,25 posto po godini staža, te dodatke za otežane uvjete rada za oko 40 posto.

Predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Zoran Maršić ustvrdio je da su sindikati uspjeli očuvati većinu prava radnika, a plaće se neće smanjivati, čime se osiguralo normalno poslovanje i socijalni mir.

Ipak, nekih pogodnosti su se morali odreći, pa radnici gube božićnicu, regres i dva dana godišnjeg odmora, te se drugačije regulira naknada za prijevoz.

Maršić je podsjetio da su sindikati najavili prosvjedne akcije i štrajk nakon što je Uprava najavila izmjene KU-a kojim bi se radnicima HŽ Infrastrukture smanjila prava za oko 35 posto, što bi najviše pogodilo starije radnike, ljudi koji rade u smjenama, za blagdane i sl.

Čelnik Sindikata infrastrukture Slavko Proleta rekao je da snižavanje plaća i uskraćivanje osnovnih dodataka nije dobar način restrukturiranja, jer se time probleme želi riješiti "preko leđa radnika".

Sindikalni čelnici upozorili su da su do lošeg stanja na HŽ-u doveli nekvalitetna strategija prometnog razvitka, loši zakoni i političko kadroviranje. Rješenje vide u davanju prednosti željeznicama pred ostalim vidovima kopnenog prijevoza, jer su ekonomski, ekološki i energetski isplativije. 

Predstavnici triju HŽ-ovih sindikata također su potpisali sporazum o zajedničkom nastupu i zaštiti prava svojih članova sa sindikatima koji djeluju u Zagrebačkom holdingu.

Najčitaniji članci