Obavijesti

News

Komentari 43

Sindikati su protiv reformi: Za Praznik rada najavili prosvjede

Sindikati su protiv reformi: Za Praznik rada najavili prosvjede
1

Mladen Novosel izjavio je nakon sjednice u ponedjeljak da se od 10 top reformi, sindikati protive predloženim reformama mirovinskoga, zdravstvenoga i socijalnog sustava

VIDEO

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV),  Mladen Novosel izjavio je nakon sjednice u ponedjeljak da se od 10 top reformi, sindikati protive predloženim reformama mirovinskoga, zdravstvenoga i socijalnog sustava, dodavši da je GSV razmatrao i stanje oko kolektivnog pregovoranja i ugovora.

Dogovoreno je ustrojavanje tripartitnog tijela sastavljenog od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca, kako bi se potaknulo kolektivno pregovaranje u privatnom sektoru i da se do 30. lipnja izrade prijedlozi koji bi u srpnju išli na GSV.

 Upitan o najavama sindikalnih akcija ako se ne odustane od najavljenih prijedloga reformi, primjerice u zdravstvu, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Novosel također je rekao kako se sve tri strane slažu da sindikati i poslodavci imaju interesa sudjelovati u reformi zdravstva, u radnim skupinama i da pridonesu kvaliteti reformi.

 Sindikalna strana i nadalje ne podržava da se u reformu sustava zdravstva ide 'financijsko represivnim mjerama', kao što je povećanje cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Smatramo da to neće pridonijeti kvaliteti zdravstvene usluge za hrvatske građane, i ne možemo prihvatiti povećanje participacije svih oblika, posebice za bolničko liječnje s dvije na tri tisuće kuna, jer se time ucjenjuju građani koji razmišljaju - 'ostati osiguranik dopunskog zdravstvenog osiguranja ili ne', rekao je Novosel.

 Ne možemo prihvatiti činjenicu da se reforma službe hitne pomoći rješava tako svaki građanin mora sam procijeniti je li 'hitan slučaj' i je li medicinska sestra u stanju to procijeniti. Sindikalna strana smatra da je reforma zdravstva potrebna, ali da sustav bude učinkovit i kvalitetan, a da se tek onda eventualno ide, bude li potrebno, na moguće financijsko povećanje na teret građana, istaknuo je Novosel.

 U tom smislu najavio je i da sindikalne središnjice prosvjedno obilježavaju 1. svibnja Praznik rada. 

Mjere koje idu prema Europskoj komisiji su mjere koje tek treba provesti kroz ove zakone, a mi ćemo i dalje kroz metode sindikalnog pritiska tražiti da se u reforme krene obrnutim redoslijedom od predloženog - prvo poboljšati sustav, a tek onda 'zavući ruke' u džepove hrvatskih građana, naglasio je Novosel.

Sindikati se apsolutno protive povećanju dobne granice za mirovinu 

 Što se tiče mirovinske reforme apsolutno se protivimo povećanju dobne granice za odlazak u mirovinu, i od 10 top reformi, sindikati će se definitivno protiviti predloženim reformama mirovinskoga, zdravstvenoga i socijalnog sustava, kazao je.

 Bojimo se da kada se poveća cijena dopunskog zdravstvenog osiguranja, i natjera građane da plaćaju hitnu, reforme stati, rekao je Novosel. Reforme koje su zanimljive za EK ići će odmah, a one koje će potaći gospodarstvo i olakšati poduzetništvo, bojim se da će biti samo kozmetičke i ostati mrtvo slovo na papiru, ustvrdio je Novosel. 

 Smatra da Vlada želi uštedjeti oko 700 milijuna kuna racionalizacijama, ali daleko više uzeti iz džepova hrvatskih građana i da je to zasad jedini cilj izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ministar Nakić: svi se  slažu da su reforme potrebne

 Ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako su se složili da su reforme potrebne pa i s njihovim sadržajem, dodavši da se u reformu hitne medicinske pomoći već krenulo.  Postoji dvojba oko dinamike određenih reformskih mjera, a osnovni cilj svih reformskih mjera je da omogućimo građanima kvalitetno i dostupno zdravstvo. Bolnice su u prva tri mjeseca nastavile gomilati gubitke i nemamo vremena čekati, a da ne provedemo brze i kompletne reforme, jer naš sustav nije stabilan, rekao je Nakić.

 Odgovarajući na novinarski upit ministar Nakić je naglasio da se ni jednom hitnom pacijentu neće ništa naplatiti, nego će se sve učiniti da mu takva pomoć bude pružena.  Nećemo dopustiti da nehitan pacijent koji inzistira, ugrožava hitnog pacijenta i nudimo nekoliko opcija - upućivanje na liječnika obiteljske medicine, na izvanbolničku hitnu te poziv na broj 194. Ako sve tom zaobiđu nudit ćemo im izbor, pojasnio je.

Upitan hoće li odustati od povećanja cijene dopunskog osiguranja Nakić je odgovorio kako bi najviše volio kada bi mogao tu cijenu spustiti sa 70 na 50 kuna, ali to znači odgovornost.

To nije popularna mjera, ona je nužna da bi pružili kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu svim građanima i to je naša obaveza. Hrvatska je  zemlja u kojoj se puno manje izdvaja za zdravstvo od brojnih zemlja u EU sukladno svom BDP-u, ocijenio je Nakić. 

Također je najavio reformu bolničkog zdravstvenog sustava za jesen.

Majetić: HUP  zainteresirani za sudjelovanje u reformama

 Ispred Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da su kao socijalni partner zainteresirani za sudjelovanje u reformama.

 Podržali smo smjer kojim ide ministar, jer moramo biti odgovorni prema sustavu koji ima puno problema i moramo zaustaviti stvaranje gubitaka u milijardama kuna koji nastaju svake godine. Dugoročno treba osigurati stabilnost sustav i kvalitetnu zdravstvene zaštite koju svi želimo, istaknuo je.

 Podržali smo reformski paket koji nam je ministar prezentiraio i u okviru  socijalnog dijaloga ćemo sudjelovati i apsolutno podržavano smjer, dodao je.

  Upitan o poskupljenu dopunskog zdravstvenog osiguranja Majetić je rekao da je to pitanje analize cjelokupnog sustava i optimizacije i racionalizacije. U EU je prosjek do najbliže bolnice 76 kilometara, a u Hrvatskoj je primjerice 36 kilometara i pitanje je možemo li takav sustav održavati, ocijenio je Majetić.

 Vlada je već izgubila čitav kvartal dok se organizirala, dugovi su veliki, naplata je spora i imamo velike probleme , zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1