Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Sindikati Vladi dali ultimatum: 'Danas do 16h želimo ponudu!'

Štrajk prosvjetara ide dalje, naglasili su čelnici sindikata učitelja i zaposlenih u srednjim školama, do ispunjenja zahtjeva za povećanjem koeficijenta za 6,11 posto

Prosvjetni sindikati nakon 10 minuta završio pregovore - nastavljaju štrajk
Foto: Robert Anic/PIXSELL
376 komentara

Danas štrajkaju, podsjetimo, škole u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a u štrajku je 90,17 posto zaposlenika srednjih te 97,01 posto osnovnih škola. 

Sutra nastave nema u Zagrebačkoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. 

U četvrtak u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj, a u petak u Gradu Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. 

A obrazovni sindikati su s Vladom posljednji sastanak imali prije točno tjedan dana, prošlog utorka. Još jedan, na kojem su trebali dobiti njihovu konačnu ponudu trebali su imati u petak, ali ga je Vlada odgodila za ponedjeljak. Ni jučer ga nije bilo pa je ministar rada Josip Aladrović najavio da će biti danas. No, ništa ni od toga pa je sindikatima prekipjelo.

- Ministar Aladrović je jučer rekao da će danas biti sastanak i izrekao laž. Ovo je prevršilo svaku mjeru - poručili su čelnici sindikata učitelja i zaposlenih u srednjim školama. 

23. DAN PROSVJEDA U utorak štrajk u tri županije, a u srijedu idu na Markov trg

Prozvali su ministra i Vladu za laži i obmane i stoga im dali rok danas do 16 sati da im pošalju svoju konačnu ponudu za rješavanje njihovih zahtjeva. 

- Ukoliko Vlada i dalje razmišlja je li 0+0=6 i ne pošalje do tada svoju ponudu, mi ćemo smatrati da je ona od prošlog tjedna konačna i to ćemo poslati školama da se zaposlenici, koji sudjeluju u štrajku, izjasne prihvaćaju li je ili ne. Ovoj sagi iscrpljivanja i igre živaca mora doći kraj - poručili su čelnici Sindikata učitelja i zaposlenih u srednjim školama dodavši kako će rezultate izjašnjavanja imati kroz dva dana. 

Otkrili su i što im je to točno Vlada ponudila na zadnjem sastanku te o čemu će zaposlenici odlučivati.

VIDEO: ŠTRAJK IDE DALJE Nema dobrih vijesti: Zaostatke će odrađivati u dvije smjene?

- A ponuda glasi: Izrada analize cjelokupnog postojećeg sustava plaća u javnim službama u okviru kojeg će biti razmatrani koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u osnovnom i srednjem školstvu te znanosti i visokog obrazovanja. U slučaju da do izmjene Uredbe o koeficijentima ne dođe do 1. srpnja 2020., Vlada je spremna pristupiti odgovarajućim izmjenama samo onog djela Uredbe koji uređuje koeficijente zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva te znanosti i visokog obrazovanja na način da se isti uveća za dva posto - pročitala je Šprem što im je napismeno dala Vlada podsjetivši kako su i ministri rada i financija jasno rekli da u proračunu nisu osigurana ta dodatna sredstva. 

- Tako da iza ovih riječi stoji upravo 0+0.

Ovo je vrlo neodgovorno prema svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja i socijalnim partnerima. Za podcjenjivanje 68.000 zaposlenih netko treba snositi odgovornost - istaknula je.  

UŽIVO: PROSVJEDI U ŠKOLAMA U četvrtak neće biti nastave u dvije županije, a u petak u tri

Sutra, kada se Vlada iznjašnjava u Saboru o amandmanima zastupnika na Državni proračun, sindikati dolaze na Markov trg gdje će podijeliti zastupnicima letke i pisma o svojim zahtjevima. 

 

- Možda se sretnemo s predstavnicima Vlade dok prelaze u Sabor, kad se već ne možemo sresti za pregovarački stolom. I u četvrtak ćemo doći na Markov trg kako bi podsjetili sve te zastupnike kako bi trebali glasati o proračunu ukoliko u njega nisu ugrađena sredstva za selektivni povećanje plaća za zaposlene u osnovnom i srednjem školstvu - dodao je Mihalinec. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message