Obavijesti

News

Komentari 202

'Uzrok požara nije kvar na dalekovodu nego otvoreni žar'

'Uzrok požara nije kvar na dalekovodu nego otvoreni žar'
6

Ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić je rekao kako je tijekom požara postojao problem komunikacija u vertikali, prema Vladi i predsjednici te priznao da oni na terenu nisu najbolje informirali državni vrh

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se još jednom zahvalio požrtvovnim vatrogascima, vojnicima, policiji, građanima koji su se uključili u gašenje požara.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Želim pohvaliti sve koji su sudjelovali u obrani kuća. Došlo je do kvalitetne suradnje vlasti. Ministar Krstičević je bio dolje i sudjelovao u obrani vojne baze i na vrijeme je angažirao vojsku. Hvala ministru policije  koji je bio s postrojbama policije i županu Bobanu, gradonačelniku Splita Opari. Kad gledamo globalno situacija je prošla bolje nego se moglo zamisliti, nije došlo do ljudskih žrtava, vatra nije zahvatila javne ustanove,  nije uništena infrastruktura. Župan će proglasiti elementarnu nepogodu i mi ćemo s razine proračuna vidjeti kako najbolje možemo nadoknaditi štetu. Ove godine je više požara nego 2016. godine i otvara se pitanje kvalitetnije i učinkovitije koordinacije, tražit ćemo od svih institucija još veći angažman u tome da ljetni mjeseci budu dočekani na što bolji način. Hvala i pilotima kanadera - rekao je Plenković.Kasnije je dodao da je tijekom trajanja sjednice dobio informaciju da je zbog požara proglašena elementarna nepogoda. Plenković je rekao i da mu je žao što je predsjednica dala izjavu koja je pogodila ministra Krstičevića i naglasio je kako on i dalje ostaje pri tome da odbija ostavku Krstičevića. Plenković se osvrnuo i na medije.

- Pokazana je velika međusobna solidarnost ljudi na terenu. Jedna od naučenih lekcija iz ove situacije sigurno treba biti međusobno bolje informiranje, s tim se mogu u potpunosti usuglasiti, a i krizno komuniciranje, jer vidim da nas dio javnosti i medija i danas krivo interpretira i zlonamjerno prenosi i zlonamjerno interpretira - rekao je premijer. 

Krstičević nije na sjednici Vlade

Ministar obrane Damir Krstičević nije na sjednici Vlade, ali je došao ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić. Istaknuo je kako je tijekom požara postojao problem komunikacija u vertikali, prema Vladi i predsjednici te priznao da oni na terenu nisu najbolje informirali državni vrh.
- Na našu dušu ide komunikacija prema vertikali, predsjednici Republike i predsjedniku Vlade. Mislim da nismo napravili baš najbolju zadaću što se tiče informiranja vrha države o tome što je bilo u ovoj situaciji. Ali sugeriram novinarima da izbjegnu tezu da je sustav zakazao ili da je sve bilo super. Istina je uvijek negdje u sredini. Bliže smo uspješnoj, nego neuspješnoj priči. Spasili smo živote, spasili smo tisuće kuća, situacija se mijenjala iz sata u sat, situacija je išla izvan kontrole jer kanaderi nisu mogli letjeli, desilo se što se desilo u okolici Splita - istaknuo je Lozančić.

Istaknuo je i kako su ga zvali iz Crne Gore pa se razmatra mogućnost uključivanja dva hrvatska kanadera u gašenje požara u toj zemlji i u pograničnom području.

Uzrok požara je otvoreni plamen ili žar

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je preliminarno izvješće PU splitsko-dalmatinske o požarima. Istaknuo je kako je utvrđeno da je požar koji se rasplamsao u noći s nedjelje na ponedjeljak krenuo iz mjesta Tugare.
U požarima su izgorjele tri stambene kuće u potpunosti, a djelomično 33. U potpunosti je izgorjelo 13 starih i napuštenih kuća, a djelomično jedna. U potpunosti je izgorjelo 18 automobila, četiri djelomično, a četiri teretna automobila. Izgorjelo je i 11 maslinika, dva plastenika i jedan staklenik. 

- Prema mišljenju inspektora može se utvrditi da požar nije uzrokovao kvar na dalekovodima. Zaključak bi bio da je uzrok požara otvoreni plamen ili žar. U tijeku je kriminalistička obrada kako bi se otkrili počinitelji i pravi uzrok požara - rekao je Božinović.

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić istaknula je kako je Hrvatska cijelo vrijeme bila u kontaktu s povjerenikom Europske komisije, ali da naposljetku nisu zatražili pomoć.
- Zbog vremenskih uvjeta naši kanaderi nisu mogli poletjeti pa onda ne bi mogli ni drugi, a u tom vidu se nudila pomoć pa taj mehanizam nismo aktivirali. Nekoliko se država javilo za pomoć i ovim putem želim im zahvaliti - rekla je Pejčinović Burić. 
Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić poručio je kako su se u Splitu provela mjerenja kvalitete zraka te da su sva pokazala da je kvaliteta zraka dobra i da nema opasnosti po građane.
- Miris koji se osjeti je posljedica požara koja će se osjećati još nekoliko dana. Za zdravlje građana ne postoji nikakva ugroza - rekao je Ćorić.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će poljoprivrednici biti obeštećeni u 100-postotnom iznosu.
- Za natječaj je predviđeno 150 milijuna kuna, no ako bude potrebno sredstva se mogu povećati na maksimalno 50 milijuna eura. Glavni uvjet je proglašenje elementarne nepogode, korisnici moraju prijaviti štetu koju mora povjerenstvo utvrditi, a onda slijedi prijava na natječaj. Korisnici prilikom podnošenja zahtjeva moraju biti prijavljeni u registar i uzimaju se površine upisane u ARKOD - istaknuo je Tolušić. Državni tajnik Tomislav Ivić koji je došao na sjednicu umjesto ministra obrane Damira Krstičevića izvijestio je o aktivnostima vojske.
- Na inicijativu ministra obrane i načelnika glavnog stožera dio snaga je prebačen u vojarnu u Splitu u noći s ponedjeljka na utorak. Na terenu je bilo 596 pripadnika oružanih snaga, uz dva kanadera, tri Air tractora i pet protupožarnih aviona - poručio je Ivić. 

Dalić o Agrokoru

Ministrica Martina Dalić na sjednici Vlade rekla je da je na računu Agrokora, kada je došla izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom, bilo šest kuna dok je dug koncerna iznosio više od 40 milijardi kuna duga. Postupak izvanredne uprave, dodala je, otvoren je u zadnji čas.
- Već je došlo do velikog zastoja u proizvodnji ili je proizvodnja obustavljena, a kontinuitet stočarske proizvodnje je bio doveden do ruba.  Obustavljena je i dobava robe u maloprodajne tvrtke. Postupak izvanredne uprave u Agrokoru otvoren je u zadnji čas. Da se slučajno dogodilo da smo zakasnili i tjedan dana s donošenjem zakona, poslovanje ne bi bilo moguće normalizirati ili bi to trajalo puno duže - rekla je Dalić.

Sjednica Vlade

Na današnjoj sjednici Vlade, među ostalim, premijer i ministri su dobili privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini. 
Na dnevnom redu Vlade je bila i informacija o provedbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u Agrokoru te zaključak o utvrđivanju smjernice za provedbu planirane politike poboljšanja sigurnosti cesta tijekom njihove eksploatacije i održavanja pod nazivom: Smjernica za kontrolu sigurnosti cesta.
 

'Cijenim svaku odluku Krstičevića'

Iznimno cijenim ministra Krstičevića još iz Domovinskog rata. A sada je kao potpredsjednik Vlade i ministar obrane napravio iznimno veliki iskorak upravo u strateškom pristupu, osmišljavanju i prijedlogu nove Strategije, koncepta domovinske sigurnosti. Stoga cijenim svaku njegovu odluku. Mi smo prijatelji, kolege generali i sve ono što radi u okviru Ministarstva obrane ima veliko značenje. Podržavam ga u svakoj odluci koju donese - poručio je ministar branitelja Tomo Medved uoči sjednice Vlade o ostavci ministra obrane Damira Krstičevića, a dodao je da bilo čije kritike ne želi komentirati.

I ministar financija Zdravko Marić prokomentirao je kratko ostavku ministra Krstičevića.  
- Naravno da bih volio da i dalje sjedi pored mene, mi smo cimeri - rekao je Marić.
Na današnjoj sjednici Vlade, među ostalim, premijer i ministri će dobiti privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu