Obavijesti

News

Komentari 0

Sj. Irska: Oteli i zapalili autobus

Sj. Irska: Oteli i zapalili autobus

Prošli tjedan dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca otela su i zapalila drugi autobus, a lokalni mediji objavili su da je napad povezan s napetostima zbog trgovinskih barijera poslije brexita

VIDEO

Četvorica muškaraca otela su i zapalila autobus u probritanskoj unionističkoj četvrti u sjevernoj Irskoj u nedjelju navečer, što je drugi takav napad u dva tjedna, a prema medijima uzrok je Protokol nakon brexita koji nameće trgovinske barijere.

Policija je rekla da su primili izvješće o napadu u području Church Road u Newtownabbeyu, belfastskom predgrađu, oko 19.45.

"Prijavljeno je da su četvorica muškaraca upala u autobus i naredila putnicima da iziđu prije nego što su zapalili autobus.

Churc Road je trenutno zatvoren i provodi se istraga, a policija je pozvala građane da izbjegavaju područje", navodi se u izjavi sjevernoirske policije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Autobusni operator Translink rekao je da su vozač i mali broj putnika na sigurnom.

"Naš vozač jako je potresen i pomažu mu kolege. Vrlo smo razočarani tim napadom zastrašivanja na našeg vozača i javni prijevoz u tom području. Snažno osuđujemo takvo ponašanje i blisko ćemo surađivati s PSNI-em da se istraži taj incident", stoji u izjavi.

Čelnik DUP-a Jeffrey Donaldson i Sinn Fein North Belfast MLA Gerry Kelly oštro su osudili nasilje.

Prema medijima to je očiti prosvjed protiv Protokola o Sjevernoj Irskoj, dijela brexitskog sporazuma o razvodu kojim se izbjegava tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.

Prošli tjedan dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca otela su i zapalila drugi autobus, a lokalni mediji objavili su da je napad povezan s napetostima zbog trgovinskih barijera poslije brexita.

Neredi su također dvaput izbili u zapadnom Belfastu prošlog tjedna kad je policija napadnuta projektilima i zapaljivim sredstvima u nacionalističkoj Springield Road i lojalističkoj Shankill Road u srijedu i petak navečer.

Neredi u srijedu slijedili su nakon prosvjeda protiv protokola.

Mnogi unionisti kažu da protokol potkopava mir u Sjevernoj Irskoj, odvajajući ju od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Razgovori su u tijeku između Bruxellesa i Londona kako bi se olakšale trgovinske barijere.

Nezadovoljstvo unionista prouzročilo je u ožujku i travnju najgore nasilje u Sjevernoj Irskoj u posljednjih nekoliko godina, a tada je također bilo otimanja i spaljivanja autobusa.

Krhki mir, između katoličkih Iraca koji teže pripojenju Irskoj i protestantskih probritanskih unionista, sklopljen je 1998. Sporazumom na Veliki petak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina