Obavijesti

News

Komentari 7

Počelo je stankama: Sabor će raspravljati o tzv. lex šerifu

Počelo je stankama: Sabor će raspravljati o tzv. lex šerifu
1

Predloženim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tumače u Vladi, jača se  odlučivanje građana jer su s 12 na 6 mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika, župana

VIDEO

Nastavljena je sjednica Hrvatskoga sabora koja je tradicionalno počela zahtjevima za stanke. 

Stanke su zatražili Goran Aleksić iz SNAGA-e, Miro Bulj iz Mosta te nezavisni Željko Glasnović i SDP. Aleksić želi govoriti o PBZ-u, dok je Bulj stanku zatražio kako bi govorio o stečaju jedne tvrtke iz područja s kojeg dolazi. Glasnović je zatražio stanku zbog stanja u  pravosuđu, dok oporbeni SDP želi govoriti o 'aktualnom gospodarskom trenutku'. Naravno, stanku je zatražio i HDZ. 

Aleksić je prozvao PBZ koji je nagrađen Zlatnom kunom kao 'supergospodarstvenik' te banku optužio za nezakonito poslovanje zbog 'nezakonitih kamatnih stopa'. 

- PBZ i nakon presude i dalje primjenjuje nepoštene ugovore i krši zakon - istaknuo je. 

Domagoj Hajduković iz SDP-a govorio je o stanju u Hrvatskim šumama i istaknuo kako se državnim tvrtkama ne gospodari odgovorno, dok je nezavisni Željko Glasnović Sabor prozvao 'mjestom za kukanje'. 

- Bez remonta pravnog sustava mi ne idemo nigdje. Sjedimo tu  i jedan drugom govorimo gluposti - verbalna dijareja - rekao je Glasnović na što su regirali Peđa Grbin iz SDP-a i Milorad Batinić iz HNS-a zbog povrede poslovnika. 

Zastupnici će raspravljati o tzv. lexu šerif

Saborsko zasjedanje nastavlja se raspravom o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje bi, kako ističu u Vladi, trebale pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana, no oporba i dio javnosti zakon nazivaju 'lex šerifom' jer će, smatraju, načelnici, gradonačelnici i župani postati nesmjenjivima. 

Predloženim izmjenama, tumače u Vladi, jača se neposredan utjecaj i odlučivanje građana jer su s dvanaest na šest mjeseci smanjeni rokovi u kojima se ne može raspisati referendum za opoziv općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovog zamjenika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu