News

Komentari 8

Sjeverna Koreja hvali se fotkama iz svemira: 'Ovo je naša najmoćnija raketa'

Sjeverna Koreja hvali se fotkama iz svemira: 'Ovo je naša najmoćnija raketa'

Sjeverna Koreja lansirala je projektil srednjeg dometa Hwasong-12, a on je najmoćniji koji je režim testirao od kraja 2017. godine

Sjeverna Koreja objavila je fotografije koje su snimili s lansiranja njihovog najmoćnijeg projektila u posljednjih pet godina, piše Guardian. Pjongjang je u ponedjeljak potvrdio da je testirao balističku raketu srednjeg dometa (IRBM) Hwasong-12. Fotografije prikazuju dijelove Korejskog poluotoka i okolnih područja.

Najmoćniji projektil koji su lansirali od 2017.

Državna novinska agencija KCNA objavila je da je zemlja lansirala projektil srednjeg dometa Hwasong-12 koji je sposoban dosegnuti američki pacifički teritorij Guam. Projektil je bio najmoćniji koji je režim testirao od kraja 2017. godine. Čini se da je lansiranje u nedjelju, sedmo ovog mjeseca, dio napora Kim Jong-una da osigura ublažavanje sankcija i međunarodno priznanje njezina statusa legitimne nuklearne sile. Sjeverna Koreja pokušava upotrijebiti lansiranje oružja kako bi izvršila pritisak na Bidenovu administraciju da ponovno pokrene nuklearne pregovore.

Nakon niza lansiranja projektila kratkog dometa, neki promatrači vjeruju da bi se režim mogao pripremati za testove nuklearnog oružja ili interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) koji bi mogli pogoditi dijelove američkog kopna. Pod Joeom Bidenom, Washington je ponudio razgovore "bez preduvjeta", ali je odbacio zahtjeve Sjeverne Koreje da ponudi ublažavanje sankcija i druge ustupke kao uvod u pregovore.

Nedjeljni test "potvrdio je točnost, sigurnost i operativnu učinkovitost Hwasong-12 oružanog sustava", navodi KCNA. Sjevernokorejski dužnosnici rekli su da se testovi provode u svrhu samoobrane i da ne ciljaju nijednu zemlju posebno. Kim je pred Novu godinu obećao da će osnažiti sjevernokorejske vojne kapacitete u svjetlu neizvjesnosti izazvane "neprijateljskim politikama" SAD-a i njegovih saveznika.

Pritisak na SAD

Nema znakova da Biden, koji je ovog mjeseca odobrio prve sjevernokorejske sankcije tijekom svog predsjedništva, razmatra povratak izravnoj diplomaciji koja je dovela do tri sastanka između Kim Jong-una i Donalda Trumpa. Kim Jong-un je bio prisutan na prethodnim lansiranjima, ali nije svjedočio nedjeljnom testu.

SAD je rekao da dijele zabrinutost da bi eskalirajuća testiranja projektila Sjeverne Koreje mogla biti prethodnica nastavljenim testiranjima nuklearnog oružja i ICBM-a, rekao je u nedjelju visoki američki dužnosnik.

- Oni žele poduzeti radnje, za koje vjerujemo da su temeljno destabilizirajuće, kao način povećanja pritiska. Mislim da vjerojatno postoji komponenta koja također treba potvrditi sustave koje su razvili i dodatno ih poboljšati - rekao je dužnosnik na brifingu u Washingtonu. 

Kim je rekao da ga više ne obvezuje moratorij nakon zastoja pregovora 2019. godine, a Sjeverna Koreja sugerirala je ovaj mjesec da bi mogla ponovno pokrenuti testiranja jer SAD nije dao naznaka da će odustati od svojih "neprijateljskih politika". Nije poznato jesu li projektili poput Hwasonga-12 uključeni u moratorij, ali nijedan nije testiran od 2017. godine.

KCNA je objavila dva skupa fotografija nedjeljnog testa, jedna je bilježila projektil kako se diže iz lansera u blizini granice zemlje s Kinom, a druga prikazuje slike iz svemira za koje su snimljene kamerom instaliranom na bojnoj glavi projektila. Autentičnost slika nije neovisno provjerena.

Ovime su poslali snažnu poruku

Sjevernokorejski analitičari rekli su da se testovima očito želi osigurati globalno prihvaćanje sjevernokorejskog oružanog programa, bilo ustupcima ili rezigniranim pristankom svjetskih čelnika koji su zaokupirani drugim problemima.

- Zaokupiranost svijeta drugim pitanja zapravo sada ide u prilog Sjevernoj Koreji - rekao je Markus Garlauskas, suradnik Atlantskog vijeća i bivši obavještajni stručnjak za Sjevernu Koreju.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da nedavni sjevernokorejski testovi podsjećaju na razdoblje visokih napetosti 2017. godinu, kada je Sjeverna Koreja provela više nuklearnih testova, lansirala najveći projektil i izazvala prijetnje "vatrom i bijesom" SAD-a.

Projektil je ispaljen na uzdignutoj putanji "zbog sigurnosti susjednih zemalja". Procjena južnokorejske i japanske vojske procijenila je da je preletio oko 800 km i dosegao maksimalnu visinu od 2000 km prije nego što je sletio u more između Korejskog poluotoka i Japana.

Pokazujući Hwasong-12, Sjeverna Koreja je poslala SAD-u najsnažniju poruku do sada ove godine. Kada se ispali na standardnoj putanji, nuklearno oružje teoretski je sposobno dosegnuti bilo gdje u Japanu, kao i Guam i krajnji zapadni vrh lanca Aleutskih otoka Aljaske.

Sjeverna Koreja rekla je da Hwasong-12 može nositi "veliku i tešku nuklearnu bojnu glavu", a analitičari procjenjuju da mu domet iznosi 4500 kilometara. Godine 2017. režim je testirao Hwasong-15 ICBM, za koji su neki stručnjaci rekli da je dokazao da je stekao sposobnost da pogodi kopno SAD-a.

Promatrači vjeruju da bi Sjever mogao zaustaviti testiranja raketa dok se u Kini održavaju Zimske olimpijske igre, njenom najvažnijem savezniku i najvećem donatoru pomoći, ali upozoravaju da bi mogao lansirati snažnije oružje nakon završetka Igara u Pekingu kasnije ovog mjeseca.

Najčitaniji članci