News

Komentari 0

'Sjeverna Koreja ima ozbiljnu nestašice hrane, čak su srezali obroke svojim vojnicima...'

'Sjeverna Koreja ima ozbiljnu nestašice hrane, čak su srezali obroke svojim vojnicima...'

Sjeverna Koreja je proteklih desetljeća patila od ozbiljne nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao rezultat prirodnih katastrofa kao što su poplave koje su naškodile žetvi

Prehrambena kriza u Sjevernoj Koreji izgleda da se pogoršala, objavila je Južna Koreja u srijedu, a list izvješćuje da je Sjeverna Koreja srezala obroke svojim vojnicima prvi put u više od dva desetljeća.

Sjeverna Koreja zapravo je priznala ozbiljne nestašice hrane, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, pozivajući se na ovomjesečno izvješće sjevernokorejskih državnih medija o planovima za "hitni" sastanak vladajuće stranke o poljoprivredi.

"Čini se da se njezina situacija s hranom pogoršala", navodi se u priopćenju južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja je proteklih desetljeća patila od ozbiljne nestašice hrane, uključujući glad 1990-ih, često kao rezultat prirodnih katastrofa kao što su poplave koje su naškodile žetvi.

Izolirana zemlja pod strogim je međunarodnim sankcijama zbog svojeg programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, a zadnjih godina njezina ograničena pogranična trgovina bila je gotovo ugušena samonametnutim restriktivnim mjerama radi sprečavanja covida-19.

Južnokorejski list DongA Ilbo objavio je u srijedu da je Sjeverna Koreja smanjila dnevne obroke hrane svojim vojnicima prvi put od 2000. godine, pozivajući se na neidentificiranog višeg dužnosnika Južne Koreje.

Ministarstvo za ujedinjenje priopćilo je kako ne može potvrditi detalje medijskih izvješća, ali ono i druge agencije prate situaciju.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA izvijestila je 6. veljače da je Radnička stranka Koreje sazvala sastanak središnjeg odbora za kraj veljače zbog "vrlo važne i hitne zadaće utvrđivanja ispravne strategije za razvoj poljoprivrede".

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje reklo je da je rijetkost da Sjeverna Koreja sazove takav poseban sastanak.

Prošli mjesec, američka promatračka skupina 38 North rekla je da je "dostupnost hrane u Sjevernoj Koreji vjerojatno pala ispod minimuma s obzirom na ljudske potrebe", pri čemu je nesigurnost hrane najgora od gladi 1990-ih.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kwon Young-se rekao je da bi nedavna sjevernokorejska medijska izvješća o pojavljivanju kćeri vođe Kim Jong Una na državnim dužnostima mogla biti usmjerena na poticanje jedinstva i učvršćivanje lojalnosti vladajućoj obitelji usred sve dubljih humanitarnih problema.

Najčitaniji članci