Obavijesti

News

Komentari 79

Njemačke vlasti: Nemojte ići na slavlja, suzdržite se od njih sad'

Njemačke vlasti: Nemojte ići na slavlja, suzdržite se od njih sad'

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prijavila je u subotu rekord u broju novih slučajeva zaraze Covidom-19. U samo jednom danu u svijetu zarazilo se čak 660.905 ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.01

WHO pozdravlja "ohrabrujuće vijesti" o cjepivu 

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, po povratku u sjedište agencije nakon karantene, pozdravio je u ponedjeljak "ohrabrujuće vijesti" o cjepivu protiv covida-19, ali i upozorio da nema mjesta "zadovoljstvu".

Američka biotehnološka tvrtka Moderna u ponedjeljak je objavila da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je slično djelotvornosti od 90 posto o kojoj su prošli tjedan izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu Sjedinjenih Država "u narednim tjednima" te bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uz Pfizerovo cjepivo mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus je govorio na virtualnoj konferenciji za novinare iz sjedišta Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi nakon 15 dana karantene jer je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na koronavirus.

"Danas mi je 17. dan. Nemam simptoma i ne vidim potrebe da se testiram ", rekao je novinarima. "Dobro sam i imam puno posla", inzistirao je.

Uz njega, američka dužnosnica za vođenje pandemije u WHO-u, Amerikanka Maria Van Kerkhove, rekla je da je u WHO-u od početka pandemije 65 ljudi zaraženo među osobljem u Ženevi od kojih su 36 imali pristup sjedištu organizacije.

Precizirala je da je bilo pet slučajeva iz iste ekipe prošlog tjedna, ali da je epidemiološka istraga u tijeku kako bi se odredilo jesu li te osobe zaražene u zgradi ili izvan nje.

23.00

Virovitica: Koronavirusom zaražen predsjednik Županijske skupštine

Na području Virovitičko-podravske županije 17 je novozaraženih koronavirusom, a među njima je i predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić.

Predsjednik Skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić objavio je u ponedjeljak na svom Facebook profilu da je pozitivan je koronavirus.

„Pandemija koja je zahvatila cijeli svijet nažalost nije zaobišla niti mene, nakon testiranja pozitivan sam na koronavirus. Sjednicom koja je zakazana za 17. studenoga neću predsjedavati“, napisao je Janečić.

Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 28 oboljelih, a u KBC Osijek je četvero pacijenata iz Virovitičko-podravske županije, izvijestio je u ponedjeljak navečer Županijski stožer Civilne zaštite.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 1120 osoba, a umrlo je 20.

22.55

Njemačke vlasti apeliraju: Sudržite se od slavlja 

Susret njemačke savezne vlade i saveznih zemalja završen je bez konkretnih odredbi o novim mjerama u borbi protiv koronavirusa ali su sudionici apelirali na građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru.

„Svaki kontakt koji se ne dogodi je dobar za borbu protiv pandemije“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon video-konferencije s premijerima njemačkih saveznih pokrajina.

U završnom dokumentu današnjeg sastanka se apelira na građane da se maksimalno suzdrže od privatnih slavlja te da kontakte u privatnom krugu svedu na prijatelje i poznanike koji pripadaju jednom domaćinstvu.

Merkel je naglasila kako je ona ovaj apel htjela pretočiti u konkretnu odredbu ali da na to nisu pristali predstavnici saveznih zemalja.

Merkel i premijeri saveznih pokrajina bi se još jednom trebali sastati sljedećeg tjedna u srijedu kako bi raspravljali o obvezujućim mjerama koje bi trebale stupiti na snagu nakon kraja studenog do kada su na snazi aktualne mjere zatvaranja koje se odnose na ugostiteljske objekte, hotele i kulturne ustanove.

U ponedjeljak je odlučeno da i ove mjere zatvaranja na snazi ostanu najmanje do kraja prvog tjedna u prosincu kako bi bilo moguće bolje procijeniti njihov učinak.

Cilj mjera je smanjenje broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana na ispod 50.

Cilj je također da se na ovom sastanku donesu i dugotrajne mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje bi sezale i u sljedeću godinu.

Gradonačelnik Berlina Michal Mueller je rekao kako te mjere moraju biti „dobro pripremljene“ jer se radi o „teškim zimskim mjesecima“.

Njegov kolega iz Bavarske Markus Soeder je rekao kako će sljedeći tjedan „biti tjedan odluke“ a premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija govorio je o „božićnim praznicima koji će biti drugačiji“.

Na sastanku u ponedjeljak, koji je prvobitno bio zamišljen kao rekapitulacija učinka mjera uvedenih početkom mjeseca, odlučeno je i da se posebno osjetljivim skupinama stanovništva poput starijih ili kronično bolesnih osoba, osigura nabavka zaštitnih maski tipa FFP2 koje štite i nositelje.

22:05

U KB-u Dubrava 80 operacija na covid pozitivnim pacijentima

V.d. ravnatelja KB-a Dubrava Ivica Lukšić izvijestio je u ponedjeljak da je u KB-u Dubrava dosad napravljeno oko 80 operacija kod covid bolesnika s drugim bolestima.

"To znači da zbrinjavamo sve kirurške bolesnike koji imaju covid, ali imaju i neku drugu bolest kojoj treba kirurško liječenje. Imamo dvije operacijske dvorane koje su posebno opremljene za takve uvjete", rekao je Lukšić za Dnevnik HRT-a, dodavši da broj takvih pacijenata raste. 

Lukšić je izvijestio da je zadnjih dana u fokusu Ministarstva zdravstva zbrinjavanje ostalih ne-covid bolesnika koji su do sada "gravitirali" bolnici u Dubravi i da je u tijeku akcija organiziranja njihova zbrinjavanja u druge zagrebačke bolnice i domove zdravlja.

Koordiniraju se liječnici koji nisu direktno angažirani za liječenje covid bolesnika, pa će svoje usluge moći obavljati u drugim zagrebačkim bolnicama, dodao je.

"U tijeku su tehničke pripreme. Nije to tako jednostavan proces. Vjerujem da će do kraja tjedna biti točno naznačeno koje specijalnosti, koji liječnici će ordinirati i u kojim zagrebačkim bolnicama", najavio je Lukšić.

Sve je više težih slučajeva kod mlađih bez komorbiditeta

U KB-u Dubrava jutros je bilo 340 covid pozitivnih bolesnika, dok je ukupni kapacitet bolnice 625. Također od 71 intenzivnog kreveta, 60 ih je popunjeno. 

"Ono što vidimo u posljednjim danima je veći broj bolesnika s težom kliničkom slikom. I to je važno naglasiti jer covid bolest nije rezervirana samo za starije i za one opterećene drugim komorbiditetima", istaknuo je Lukšić.

Zadnjih dana i tjedana imamo sve veći priljev bolesnika mlađe dobi, bez značajnijih komorbiditeta, a razvili su teže kliničke slike, rekao je.

Nakon prosvjeda u bolnici, promjene vodstva i nasilnog prekida opskrbe električnom energijom, Lukšić je rekao je da je pred njima puno izazova, ali da je situacija bolja.  

"Mislim da je komunikacija izravnija i među našim osobljem, da su se stvari složile na mjesto i na dobrom smo putu. Nije puno vremena iza mene, ali važno je naglasiti da sve ovo vrijeme osoblje ulaže enormni trud i napor da se omogući što kvalitetnije liječenje bolesnika", pojasnio je.

21:15

Slovenska vlada za 30 dana produžila stanje epidemije

Slovenska vlada je za još 30 dana produžila stanje epidemije u kojem se mogu donositi mjere za usporavanje širenja virusa, a odluka stupa na snagu u srijedu, obavila je u ponedjeljak vlada u Ljubljani.

Prvom odlukom o proglašenju epidemije koja je donesena 19. listopada bila je određena jedna vrsta izvanrednog stanja s najkraćim vremenom trajanja od mjesec dana, kao zakonski temelj za donošenje epidemioloških i drugih mjera, kako bi se obuzdalo uznapredovalo širenje koronavirusa.

Na dan donošenja prve odluke o proglašenju epidemije u listopadu u Sloveniji je bilo zabilježeno 726 novih zaraza, a broj ukupno umrlih 188, ali se stanje kasnije unatoč rigoroznijim mjerama znatno pogoršalo. Zadnjih tjedana znalo je biti i preko dvije tisuće novozaraženih dnevno, broj umrlih povećao se na 831, a u bolnicama je skoro 1300 oboljelih, što stvara probleme u funkcioniranju zdravstvenog sistema.

Nakon što je krajem listopada uvedeno zatvaranje sa zabranom kretanja izvan općinskih granica i u noćnim satima, na snagu su ovaj tjedan stupile nove restrikcije kojima se ograničavaju svi kontakti i okupljanja izvan užeg obiteljskog kruga, a zatvorene su i trgovine osim onih esencijalnih koje prodaju hranu i nužne životne potrepštine.

Slovenski epidemiolozi vjeruju da će za deset do 14 dana zbog restriktivnih mjera doći do postupnog padanja broja novozaraženih, a onda i hospitalizacija i težih slučajeva koji završavaju fatalnim ishodom.

Komentari 79