News

Komentari 17

Skandalozno: Mrtvi su jer se htjelo izbjeći kašnjenje žičare

Skandalozno: Mrtvi su jer se htjelo izbjeći kašnjenje žičare

Trojica uhićenih su svjesno na žičari ostavila uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel

Prilikom pada kabine žičare s dvadeset metara visine poginulo je 14 ljudi, a jedno dijete je teško ozlijeđeno. Nesreća se dogodila u nedjelju u Stresi na obalama jezera Maggiore na sjeveru Italije.

Pogledajte video: Strašna nesreća na sjeveru Italije

Dvoje djece od devet i pet godina bilo je hospitalizirano u Torinu.

Devetogodišnje dijete je podleglo ozljedama, a drugo ima lomove lubanje i nogu. 

Talijanski mediji objavili su imena žrtava: Amit Biran (30),Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Dvogodišnji dječak Tom Biran najmlađa je žrtva, živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Sa njima su bili baka i djed dvogodišnjaka koji su prije nekoliko dana stigli u posjet svojoj kćeri i njenom suprugu, a ovo im je trebao biti zajednički izlet na jezero.

Dva mlada para isto su izgubila svoje živote. Serena Cosntino, 27-godišnjakinja iz Diamantea prije nekoliko mjeseci doselila se u Verbaniju na studij poginula je sa svojim dečkom, Mohammadrezom Shahaisavandijem (22). 

Drugi par Silvia Malnati (27) i Alessandro Merlo (29) bili su zaručeni i planirali su vjenčanje, a zajedno su bili preko deset godina.

- Penjemo se prema kabini - bila je zadnja poruka koju je poslao Roberta Pistolato na svoj 40. rođendan kada je sa suprugom Angelom Vitom Gasparrom otišao na izlet na jezero.

U tragediji je stradala još jedna obitelj. Poginuli su Vittorio Zorloni i Elisabetta Persanini te njihov petogodišnji sin. 

Skandalozni detalji istrage

Policija je uhitila troje ljudi, inženjera žičare, direktora službe i operativnog šefa službe.

- Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio "namješten" kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare - kazala je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi.

Trojica uhićenih su svjesno na žičari ostavila uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel.

Pritvorenike se tereti za ubojstva iz nehata, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

 

Najčitaniji članci