Obavijesti

News

Komentari 4

Sklopljena nova koalicija pred superizbornu godinu: Fokus i Reformisti idu zajedno u borbu

Sklopljena nova koalicija pred superizbornu godinu: Fokus i Reformisti idu zajedno u borbu

Nađi i Čačić potpisali su u Saboru sporazum o suradnji. Treća je ovo sklopljena predizborna koalicija. Tako će na izbore zajedno još i Most i Suverenisti, a sporazum su sklopili i i Socijaldemokrati, HSS i Laburisti.

VIDEO

Zadovoljstvo mi je da smo prije nekoliko trenutaka zajedno s Narodnom strankom - Reformisti potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim i europarlamentarnim izborima. Ono što povezuje naše stranke i što ih čini srodnima je jaka regionalna prepoznatljivost i biračka baza, ali i nacionalna prisutnost, što zapravo ove stranke čini komplementarnima u pogledu zajedničkog nastupa na izborima. Imamo dobre rezultate, kvalitetnu suradnju kroz zajednički saborski Klub, a isto tako, obje stranke pripadaju Renew Europe grupaciji u Europskom parlamentu, poručio je u Saboru predsjednik Fokusa Davor Nađi. 

 Zbog svega navedenog ovu suradnju vidi kao logičnom. Pripreme za superizbornu iduću godinu u punom su jeku, a treća je ovo sklopljena predizborna koalicija. Tako će, podsjetimo, na izbore zajedno još i Most i Suverenisti, a koalicijski sporazum sklopili su i Socijaldemokrati, HSS i Laburisti. 

Most i Suverenisti zajedno će izaći na parlamentarne izbore
Most i Suverenisti zajedno će izaći na parlamentarne izbore

- Mi iz stranke Fokusa ponosimo se uspjesima svojih gradonačelnika i načelnika, podsjetit ću da je Fokus četvrta stranka u Hrvatskoj po broju gradonačelnika, a naši gradovi su u pravilu među najboljima u Hrvatskoj po svim statistikama. A odlične rezultate ima i Narodna stranka - Reformisti, stoga se stvara pravi temelj za okupljanje na centru. Već ranije se našoj stranci pridružio i saborski zastupnik Damir Bajs, a sigurni smo da će nam se u budućnosti pridružiti i druge stranke i kvalitetni pojedinci - dodao je Nađi. 

Predsjednik Reformista Radimir Čačić, koji je prošle godine izašao iz vladajuće koalicije s HDZ-om, podsjeća kako njegova stranka parlamentarno djeluje od 2014. u kontinuitetu i djeluje na pozicijama liberalnog centra. 

- Ono što je zajednički nazivnik 70-ak naših vijećnika, načelnika i gradonačelnika, kao i župana Varaždinske županije, je projektni pristup. Varaždinska županija u prošlom mandatu došla je u sam vrh Hrvatske i postala najuspješnija u povlačenju EU novca i implementaciji projekata zelene energije - kazao je istaknuvši kako je takav pristup u velikoj mjeri istovjetan pristupu koji ima i Fokus. 

- A koja je isto tako liberalna stranka, djelujemo u istom prostoru proteklih godinu i nešto, uspješno smo i to bez ijedne primjedbe u jednoj sinergiji djelovali u Saboru i ne postoji nijedan razlog da ne surađujemo i sutra u svim formama i na svim razinama izbora i to ovim sporazumom i potvrđujemo. Ozbiljno i s velikom razinom sigurnosti očekujemo i veliko proširenje te suradnje s nama bliskim strankama, koje ocjenjuju da ovog trenutka Hrvatska, koja je objektivno institucionalno i kao društvo u cjelini zarobljena HDZ-om, mora potražiti mogućnost da to zarobljavanje zaustavi i da otvori prostor za jednu drugu, drugačiju, puno moderniju, liberalniju Hrvatsku - naglasio je. 

HSS i Socijaldemokrati potpisali Povelju o političkoj suradnji i savezu: Zaustavimo iseljavanje!
HSS i Socijaldemokrati potpisali Povelju o političkoj suradnji i savezu: Zaustavimo iseljavanje!

Na pitanje koje to stranke još dolaze u obzir za proširenje predizborne koalicije, jesu li tu i IDS i PGS, Nađi je kazao kako se vide s njima u suradnji. 

- Zasigurno oni jesu poželjni koalicijski partneri u budućnosti, s njima su već uznapredovali razgovori i nadamo se da će se proširivati u tom smjeru koalicija, ali isto tako dolaze u obzir i neke druge stranke i pojedinci. Cilj je da se tu stvori jedna moćna grupacija na centru koja će biračima dati nadu da stvarno postoji opcija kontra HDZ-u koja može donijeti kvalitetne promjene Hrvatskoj - rekao je. 

Što se tiče postizborne suradnje, predsjednik Fokusa ističe kako je izgledna s nizom partnera. 

- Vidjet ćemo kakvi će biti rezultati izbora, ali naravno da su postizborne suradnje izgledne s cijelim nizom partnera jer teško je očekivati da će baš neka stranka samostalno napraviti većinu - rekao je rezolutno odbacivši mogućnost suradnje nakon izbora s HDZ-om. Ni pod koju cijenu. 

Uvjerava i da žetončića s njihove strane neće biti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe